Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In 2010 bedrijf vd werknemer failliet gegaan, 18.5jr in (vaste)dienst geweest. Bedrijf is direkt doorgestart (alle dagen doorgewerkt), jaarcontract gekregen, deze is verlengd met een jaar, daarna nogmaals met 1jr. verlengd, welke deze zomer afloopt. Hoe loopt dit nu verder? Moet dit worden opgezegd met een termijn (kan niets vinden in CAO hierover) en wanneer wordt dit vast? Mag de werkgever me er 3mnd uit doen, gezien staat van dienst? (er worden steeds ook weer nieuwe collega's aangenomen, dus er is genoeg werk). Wat kan ik doen? Advies?

Ik snap dat u in een heel vervelende situatie terecht bent gekomen maar u kunt er zelf helaas weinig aan doen. Nu u stelt dat u een jaarcontract heeft gekregen na de doorstart is er waarschijnlijk sprake van een nieuwe werkgever die de oude contracten niet heeft overgenomen. Dat betekent dat u drie keer een jaar contract kunt krijgen. Daarna moet de werkgever kiezen of u in vaste dienst nemen dan wel na afloop van het contract u 3 maanden er uit zetten. Hij hoeft de overeenkomst ook niet op te zeggen want het contract eindigt volgens de wet na een jaar. Daarna kan de werkgever weer drie jaarcontracten aanbieden. U kunt daar helaas zelf weinig aan doen uw werkgever mag kiezen. Wel is het zo dat als de werkgever u door laat werken na afloop van het derde contract dan heeft u een vast contract gekregen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

't is dezelfde werkgever...


Het is waarschijnlijk een andere besloten vennootschap want u schrijft dat het bedrijf failliet is gegaan en dan bestaat de oude besloten vennootschap niet meer. U kunt dat zien op de arbeidsovereenkomst want daarop moet de naam van de nieuwe besloten vennootschap op staan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

klopt, naam is iets gewijzigd


Reactie van de vraagsteller

mag dit ook ivm Greenpeace arrest? (er mag tenslotte geen misbruik van de regeling worden gemaakt, en een contract aanbieden na een pauze van 3mnd en vrolijk verder gaan, dat zou toch niet mogen?, ook gezien het arbeidsverleden, arbeidsduur?)


Het Greenpeace arrest laat juist toe dat er na een pauze van 3 maanden weer een contract wordt aangeboden. Als er bijzondere omstandigheden zijn kan geprobeerd worden om de kantonrechter te overtuigen dat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan maar alleen op grond van uw arbeidsverleden bij een failliet bedrijf zie ik die mogelijkheden niet.

Beoordeel dit antwoord:

In het Boekenvoordeel-arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat de doorstartende onderneming na faillissement dient te worden aangemerkt als opvolgend werkgever van de failliet verklaarde onderneming. De ketenbepaling voor bepaalde tijd contracten is bij een doorstart na faillissement derhalve onverkort van toepassing.

Wellicht kunt u dat arrest lezen en bezien of deze kwestie ook op uw situatie van toepassing is?



Beoordeel dit antwoord:

Inderdaad, is het Boekenvoordeel-arrest in deze leidend. De Hoge Raad is van oordeel dat het doortellen van overeenkomsten voor bepaalde tijd gewoon doorgaat, ongeacht of de curator tussentijds heeft opgezegd. De oude en de nieuwe werkgever moeten worden beschouwd als elkaar opvolgende werkgevers in de zin van artikel 7:668a lid 2 BW.

Volgens de Hoge Raad is er sprake van opvolgende werkgeverschap indien (1) de nieuwe arbeidsovereenkomst wezenlijk dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden eist als de vorige arbeidsovereenkomst en (2) tussen de nieuwe werkgever en de vorige werkgever bestaan zodanige banden dat het door de vorige werkgever op grond van zijn ervaringen met de werknemer verkregen inzicht in de hoedanigheden en geschiktheid van de werknemer in redelijkheid ook moet worden toegerekend aan de nieuwe werkgever.

Indien deze situatie op u van toepassing is, ben u derhalve voor onbepaalde tijd in dienst getreden bij uw werkgever, en kan de werkgever niet "zomaar"van u af.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mooi daar kan ik wat mee. Het is dezelfde werkgever, alleen doorstart met een iets andere naam vd BV. Exact dezelfde werkzaamheden, zelfs exact dezelfde klanten en opdrachtgevers, dezelfde auto, hetzelfde kantoor/standplaats, hetzelfde salaris, etc.etc. Geen enkel verschil tov van de vorige BV. Stelt me enigszins geruster dat dit toch ook op schrift een vast contract zal worden...



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag