Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In 2009 heb ik aan een ex vriend 13.500 euro geleend. Dit staat ook op papier. Het geld heb ik hem in contanten uitbetaald en wat hij heeft terugbetaald gaf hij ook in contanten, dus niet via de bank. Van de 47 maanden die hij betaald had moeten hebben heeft hij er slechts 12 voldaan. Nu is hij half april boos weggelopen en sindsdien hoor ik taal noch teken van hem, dus ook geen aflossing. Ik heb hem al een paar keer een sms gestuurd maar daar reageert hij niet op. Welke stappen kan ik ondernemen en sta ik sterk genoeg om mijn geld terug te krijgen?

Beste vraagteller,
u hebt een geldlening verstrekt met een aflossingsregeling. Mogelijk staat de een op papier en de ander (de aflossing) niet. Maar dat maakt niet uit voor het antwoord op de vraag: u kunt deze vriend een sommatiebrief sturen waar nog eens duidelijk een nieuwe afbetalingsregeling staat vermeldt, de huidige achterstand + wettelijke rente, en wat de gevolgen zijn als 2 aflossingen vanaf nu uitblijven namelijk directe opeisbaarheid van het nog openstaande bedrag en dat u verdere juridische stappen dan overweegt/ gaat nemen, bijvoorbeeld dagvaarding. Eventueel kan ik u helpen met het schrijven van de brief.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De aflossingsregeling staat ook op papier. Er staat in de overeenkomst dat hij 200 euro in 67,5 opeenvolgende maandelijkse termijnen zal aflossen.


Dan is het erg belangrijk dat u duidelijk maakt schriftelijk en aangetekend dat deze regeling bestaat ( en geen andere!) dat u elke elke opkomende verjaring van een termijn (5 jaar ) stuit, en indien niet of niet tijdig wordt betaald vanaf nu de lening direct opeisbaar wordt. U bent natuurlijk vrij om de achterstanden te gaan verdelen over de toekomstige termijnen, maar u bent ook vrij om te beslissen dat u eerst die achterstallige termijnen betaald wil (in een keer) hebben alvorens de oude afspraak weer kan gaan lopen. Het is aan u want u bent de schuldeisende partij en u moet uitkijken dat termijnen niet verjaren en dat u niet het verweer krijgt van rechtsverwerking (stilzetten) waardoor u mogelijk rechten verliest. Daarom moet u dus een ingebrekestelling en/of verzuim ook wel sommatie genoemd versturen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dat zal ik zeker gaan doen. Gelukkig ben ik zo verstandig geweest om in februari van dit jaar een nieuwe overeenkomst op te stellen en door hem te laten ondertekenen, want van die verjaring wist ik. Ik ben nu nog 5 jaar zeker gelukkig.......de sommatie gaat zo spoedig mogelijk de deur uit. Maar mocht hij die niet lezen? (Hij maakt zelden zijn brievenbus leeg, daar hij meerdere schulden heeft, waardoor hij ook geen bericht van een aangetekende zending zal vinden) hij is zelden of nooit thuis als de post komt, daar hij werkt. Kan ik de brief ook naar zijn werk sturen of ga ik dan te ver? En als hij daar weer niet op reageert?
Ben erg benieuwd naar wat mij nog allemaal te wachten staat en hoeveel moeite ik moet gaan doen om mijn geld terug te krijgen.......er staat nu nog 11.200 open.......


Gezien het feit dat u een tijdje bezig bent zou ik de daad bij het woord voegen en een dagvaarding eruit laten sturen als er nu niet wordt gereageerd. Brieven kunnen altijd, naast de brief naar het GBA adres, ook naar een adres worden gestuurd waarvan u denkt dat het dan wel gelezen wordt. een rechtszaak kost u wel griffiekosten en deurwaarderskosten , maar geeft u uiteindelijk ook een papier in de hand om desnoods met de sterke arm uw geld terug te vorderen.
Als u meer wilt weten lees dan eens het stukje zelf
procederen bij de kantonrechter, zie het rechterpagina veld, succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag