Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In 2003 kochten we onze woning. De makelaar gaf destijds aan dat uit het kadaster bleek dat onze tuin over de gehele breedte één meter te ver was doorgetrokken en dus op gemeentegrond staat. De gemeente zou contact met ons opnemen met een voorstel voor het gebruik van deze strook grond. Nu, ruim 12 jaar later ontvingen we een brief waarin we een voorstel ontvingen om dit stuk gemeentegrond te kopen. Onze buurvrouw meldde ons dat hier misschien sprake was van verjaring. Klopt dat?

Ja, dat is mogelijk. Maar, bij verjaring draait alles om de feiten en die kan ik van hieruit niet zien, noch een juridisch oordeel over vellen.

Het is verstandig om hierin samen op te trekken met de buurvrouw. En nu al te beginnen met u te oriënteren over verjaring en dergelijke.

Beoordeel dit antwoord:

Als u en de makelaar van het verschil wisten, dan is er waarschijnlijk geen sprake van goede trouw. In dat geval kunt mogelijk een beroep doen op bevrijdende verjaring. Voor bevrijdende verjaring is vereist dat de gemeente gedurende 20 jaar niet het bezit heeft gehad van de grond. Dit betekent dat u moet aantonen wanneer de afbakening op gemeentegrond plaats heeft gevonden én dat met deze afbakening het bezit van de gemeente is beëindigd. Er zijn echter nog andere omstandigheden die relevant zouden kunnen zijn; heeft de gemeente ooit toestemming gegeven voor het gebruik? Dan is er namelijk geen bezit mogelijk. Voor u reageert op de aanschrijving van de gemeente is het van belang goede juridische kennis te hebben van de gebruikte termen en relevante aspecten, zodat u uw standpunt niet ongewild ondermijnt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag