Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik zou graag willen weten of het mogelijk is om als moeder een verzoek in te dienen om de erkenning van een kind van de biologische vader ongedaan te maken. Het kind is 1 jaar en vader en moeder wonen niet in hetzelfde land. Kind heeft de Nederlandse nationaliteit.

Een erkenning kan door drie personen worden vernietigd, waaronder de erkenner en de moeder. Grond hiervoor, indien dit verzoek wordt gebaseerd op artikel 1:205 BW, is dat er sprake moet zijn van een wilsgebrek. Dit betekent dat sprake moet zijn van bedreiging, dwaling, bedrog, of (indien de erkenner en/of de moeder minderjarig is) misbruik van omstandigheden.

Ook het kind kan een erkenning doen vernietigen. Dat zal een bijzonder curator namens het kind moeten verzoeken en er geldt dan voor het kind wel een veel ruimer juridisch beoordelingskader. Indien een rechter dit namelijk in het belang van het kind acht, kan een erkenning worden vernietigd. Indien een beroep wordt gedaan op misbruik van omstandigheden, dient dit wel te hebben plaatsgevonden tijdens de minderjarigheid van de moeder (of tijdens de minderjarigheid van de erkenner, indien hij zich daarop beroept). Op degene die vernietiging verlangt, rust de stelplicht en de bewijslast ter zake van de betreffende feiten. Zie in dit verband Hoge Raad 2 mei 1997 (LJN ZC2363).

Een verzoek tot vernietiging op grond van artikel 1:205 BW kan in alle gevallen slechts worden toegewezen indien vaststaat dat de erkenner niet de biologische vader is (zie ook Hof Den Bosch, 2 april 2007, LJN BA5685).

Indien de erkenner tevens de biologische vader is, kan de erkenning overigens ook worden vernietigd op grond van de algemene wilsgebrekenregeling in Boek 3 (artikel 3:44 BW).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Uit uw antwoord maak ik op dat het niet mogelijk is de erkenning ongedaan te maken, gezien in dit geval de vader ook de biologische vader is. In dien mogelijk zou ik een vervolg vraag willen stellen. Is het mogelijk voor de moeder met een Surinaamse nationaliteit om de achternaam (naam vader, erkenner) van het kind met de Nederlandse nationaliteit te wijzigen. Moeder en kind wonen in Suriname, vader in Nederland (Nederlandse nationaliteit)


Dat is zeer waarschijnlijk onmogelijk. De minister gaat over naamswijziging. U kunt informatie betrekken bij de rijksoverheid: http://www.justis.nl/Producten/naamswijziging/achternaamwijzigen/

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag