Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon op een recreatiegebied in een eigen huis op eigen grond. Na vijf jaar ingeschreven staan in GBA komt gemeente met handhavingsprocedure. Nu, alweer paar jaar verder heb ik mijn huis nog niet kunnen verkopen. Ik was twee jaar geleden niet schrijnend. Ik vind de recessie inmiddels wel schrijnend. Ik verkoop niet, maar kan geen twee huizen betalen. Ik kan letterlijk alleen maar "de straat op" met mijn gezin. Dit kan toch niet waar zijn?

Beste vraagsteller,
In beginsel mag een gemeente zijn regels handhaven, ook na een zekere tijd waarin er kennelijk bestendig gebruik is ontstaan.
Kunt u misschien een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel? Zijn er meer gezinnen die wonen op het desbetreffende terrein? Ook het rechtszekerheid en het beginsel van evenredige benadeling zijn van toepassing. Eigenlijk kan het zinvol zijn om een jurist te laten toetsen hoe sterk of zwak u ervoor staat; alles op basis van huidige wetgeving, maar vooral jurisprudentie. Eventueel kan ik u helpen om op zeer korte termijn duidelijkheid te verschaffen ( binnen twee werkdagen) . Als u dat wilt mag u mij contacteren, zie de direct contact knop.

Beoordeel dit antwoord:

Permanente bewoning van recreatiewoningen is een lastig punt, want de gemeente is bevoegd om het handelen in strijd met de bestemming aan te pakken. Hoe u dat voor uzelf 'oplost' is niet in de eerste plaats een taak van de gemeente. Dat is zuur, maar wel de realiteit. U kunt nog wel proberen de gemeente tot wat coulance te bewegen door de termijn waarbinnen u de woning moet hebben verlaten, te verlengen, zodat u wat meer ruimte hebt om naar alternatieven te zoeken.

U kunt ook nog nagaan hoeveel tijd in het jaar u elders moet doorbrengen om er voor te zorgen dat u volgens de gemeente niet langer 'permanent' in de recreatiewoning verblijft. Veel gemeenten hanteren de grens van 70 overnachtingen per jaar elders: als u meer dan 70 overnachtingen elders hebt, is volgens het beleid van veel gemeenten niet langer sprake van permanente bewoning.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag