Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon in een woongroep (van ca. 40 mensen) onder bestuur van een woonvereniging. Het pand is echter van een wooncorporatie, die de huur (sociale huur en ver onder wettelijke maximumhuur per wooneenheid) bij de woonvereniging int. Nu wil de corporatie twee maatregelen opleggen: (1) inkomensafhankelijke huurverhoging per wooneenheid en (2) een maximuminkomen voor nieuwe huurders. De corporatie geeft m.b.t. maatregel (1) aan dat wanneer de huur van een wooneenheid enkele jaren extra is verhoogd, deze na vertrek van een bewoner niet weer verlaagd wordt. Zo bestaat het risico dat op termijn vele van onze wooneenheden (onbetaalbaar) duur worden. Tegelijk willen we, ook in strijd met maatregel (2), niet selecteren op inkomen, maar in lijn met de statuten van onze woonvereniging. Welke mogelijkheden hebben wij om, al dan niet in onderhandeling met de wooncorporatie, ons tegen deze maatregelen te verzetten? De corporatie is overigens op dit moment niet in het bezit van individuele persoon- en inkomensgegevens, maar wil deze wel van ons hebben.

De vraag is wie huurder is. Verhuurder is de wooncorporatie, maar voor mij is nog niet duidelijk of nu de woonvereniging bij de corporatie huurt, of dat de bewoners rechtstreeks van de corporatie huren (zij het dat zij verenigd zijn in een woonvereniging).

Kunt u daarover nog iets meer vertellen?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De bewoners hebben een huurcontract bij de vereniging. De vereniging heeft op zijn buurt een contract met de corporatie over de huurinning. Is dat het antwoord op uw vraag?


U bent niet verplicht uw inkomensgegevens aan de verhuurder (wie het ook is), door te geven. Het was het voornemen van de vorige regering om zo'n verplichting in te voeren, maar dat is sinds het woonakkoord van de baan.

Wel is er een wetswijziging op komst op grond waarvan de Belastingdienst verhuurders mag informeren over de inkomenscategorie van huurders. Die wet is nog niet van kracht.

Als de wet wél van kracht wordt, is de enige die recht heeft op inkomensgegevens van de Belastingdienst, uw verhuurder, dus: de woonvereniging. De woningcorporatie heeft ook onder de nieuwe wet dus geen recht op inkomensgegevens. Sterker: de woonvereniging mag deze gegevens wettelijk niet eens aan de woningcorporatie verstrekken. Ook in de toekomstige situatie (na de wetswijziging) blijft dat verboden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u, dat is heldere taal. Mag ik nog vragen volgens welk(e) wet(sartikel) het de vereniging niet toegestaan is om deze gegevens aan de corporatie te verstrekken?


De Wet bescherming persoonsgegevens verbiedt persoonsgegevens (zoals inkomensgegevens) aan derden ter beschikking te stellen, als daarvoor geen wettelijke bevoegdheid bestaat, en degene die het betreft geen toestemming heeft gegeven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank, ook voor de snelle reacties!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag