Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik woon in een patio bungalow van Zo Wonen ( gehuurd). Hier woon ik met mijn man ( ms patient en rolstoelafhankelijk) en twee zonen. Achter de muur van onze tuin staan bomen van de Gemeente Sittard - Geleen. Deze bomen zijn zo hoog en breed dat ze ongeveer 3 meter over de tuin hangen en ik geen daglicht meer in de woning krijg. Het hele jaar door moeten we binnen verlichting aan hebben. De tuin is ontzettend smerig elke dag weer van deze bomen. Zwarte neerslag, veel bladeren. Een paar jaar geleden zouden deze bomen gekapt worden en er zouden nieuwe bomen voor in de plaats komen die niet zo groot worden en niet zoveel rotzooi geven. Echter dat plan is van tafel geveegd. Ik heb al meerdere pogingen gedaan om bij de gemeente deze bomen te laten weghalen maar ze doen niets. we zijn nu al twee jaar niet meer in de tuin geweest. We willen nu de tuin gaan renoveren maar ik ben bang dat deze renovatie alleen maar nog meer ellende meebrengt. kunt u mij vertellen wat ik kan doen om bij de gemeente iets te bereiken.

In principe kunt u de overhangende takken zelf afzagen. U dient de gemeente hierover wel van te voren op de hoogte te stellen en ze de gelegenheid te geven zelf voor een oplossing te zorgen.
Als de bomen binnen twee meter van uw erf staan kunt u de gemeente mogelijk zelfs verzoeken de bomen te laten verwijderen op basis van het burgerlijk wetboek.

Beoordeel dit antwoord:

Uw situatie noemen we ook wel "groenoverlast". Een beetje overlast mag best, maar als u het hele jaar in het donker zit, wordt het een ander verhaal. Helaas moet de groenoverlast wel behoorlijk zijn, wilt u bij de rechter kans maken op een vonnis die de bomeneigenaar opdraagt zijn bomen te snoeien, om te hakken of wat er ook maar nodig is om uw groenoverlast terug te brengen naar normaal nivo. Dat kan ik van hier uit niet beoordelen.

Ik adviseer u om opnieuw het gesprek aan te gaan met de gemeente. Als dat niet lukt, dan kunt u een rechtszaak beginnen:

a. U heeft last van onaanvaardbare groenoverlast.
b. De gemeente is eigenaar van de bomen en bezorgt u dus deze overlast.
c. U vraagt de rechter om de gemeente de bomen om te laten zagen, te snoeien of zoiets.

Als u wint, houdt er dan rekening mee dat de gemeente zichzelf misschien een omgevingsvergunning voor het kappen van de bomen moet geven en dat kan ook nog problemen geven: vraag daar dus ook om bij de rechter.

Het is al met al dus nog een heel gedoe. En duur. Een goed gesprek met de gemeente doet vaak wonderen. Als u daarbij hulp nodig heb, kan ik verder helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

nogmaals dank voor uw antwoord. we gaan ermee aan de slag.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag