Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik wil na mijn zwangerschapsverlof 3 dagen op contract gaan werken waarvan 1 dag ouderschapsverlof (onbetaald). Mijn werkgever bied mij 2 dagen werk aan op contract en wil niet meegaan in mijn voorstel betreft 3 dagen en dan ouderschapsverlof. Wat zijn mijn rechten?

U heeft een wettelijk recht op 26 maal uw wekelijkse arbeidsduur als ouderschapsverlof. Als u nu dus een arbeidsovereenkomst van 3 dagen van 8 dagen heeft dan kunt u na uw bevallingsverlof 26 maal 24 uur dus 624 uur als ouderschapsverlof opnemen. Normaal gesproken moet u het verlof opnemen gedurende een aaneengesloten periode van maximaal twaalf maanden. Per week kunt maximaal de helft van het aantal arbeidsuren opnemen. Dit is de standaardregel en hiervan kan dus afgeweken worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mag mijn werkgever dit weigeren? Hun willen mij 2 dagen op contract aanbieden en niet meer, omdat ze niet weten of er wel werk is voor 3. Ik heb nu contract voor 40 uur.


Ik begrijp dat u en een verzoek wilt indienen voor arbeidsduur verkorting van 400 uur naar 24 uur en ouderschapsverlof. Voor beide is een wettelijke regeling. De regeling voor arbeidsduurverkorting is vastgelegd in de WAA en geldt voor werkgever met meer dan 10 personeelsleden. U moet meer dan een jaar in dienst zijn en de vermindering van de arbeidsuren moet gaan om verandering in dezelfde functie. Voldoet u aan de voorwaarden voor ouderschapsverlof en de WAA dan kan de werkgever dit alleen weigeren als er zwaarwegende belangen zijn die zich daartegen verzetten en dat is niet dat ze niet weten of ze genoeg werk hebben voor 3 dagen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik kan hieruit opmaken dat als ik 3 dagen op contract wil dat ik daar dan recht op heb als er meer als 10 mensen werken en ik er langer werk als 1 jaar?


ja dat is juist

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag