Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik wil graag het volgende voorleggen. In een onderhandelingsakkoord heeft de overheid met de Bonden afspraken gemaakt over de tijd die meetelt bij de vaststelling van de overheidsdienstjaren. Daaronder wordt ook de uitzendperiode meegenomen die direct voorafgegaan is aan het vaste dienstverband. Een medewerker heeft van 1december 2007 t/m 31 december 2009 op uitzendbasis (fase A) voor de overheid gewerkt. In deze deze periode raakt de medewerker zwanger en gaat vervolgens met zwangerschapsverlof, 16 weken precies. Op 15 december 2008 start de medewerker haar werkzaamheden opnieuw zonder een nieuw contract van het uitzendbureau. Met ingang van 1 januari 2010 krijgt de medewerker een vaste aanstelling bij de overheid.
De werkgever is nu bezig met het bepalen van de rechtspositie van de werknemers qua functie en diensttijd tot 1 januari 2014. De medewerker heeft een verzoek ingediend voor extra dienstjaren. Echter, de periode voor 15 december 2008 komt niet in aanmerking voor aanvulling voor de diensttijd vanwege het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat zou een breuk maken op de periode die direct voorafgaand is aan het vaste dienstverband. Met andere woorden wordt de medewerker "gestraft" omdat ze een vrouw is en omdat ze met zwangerschapsverlof moet. Het is nogal discriminerend dat de periode voor en tijdens het zwangerschapsverlof via het uitzenbureau niet meegeteld wordt. Kan de medewerker zich ergens op beroepen om dit alsnog voor elkaar te krijgen? Is er een manier om dit aan te vechten?

Als ik het goed begrijp is er een doorlopende periode van werken alleen onderbroken door zwangerschaps- en bevallingsverlof. In dat geval lijkt het inderdaad discriminatoir dat deze periode niet meetelt. U kunt daarover een klacht indienden bij de commissie gelijke behandeling als uw werkgever niets wil doen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De periode is inderdaad alleen onderbroken door de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. In de brief staat alleen het voorgenomen besluit. Ik mag mijn bedenkingen binnen één week na dagtekening van de brief schriftelijk bekend maken. Ik ga mijn zienswijze a.s. maandag indienen. Mocht het antwoord negatief zijn dan ga ik ook een klacht indienen bij de commissie gelijke behandeling. Bedankt voor de tip. Ik ben in principe ook bereid om een advocaat/jurist in te schakelen. Ik vraag me alleen af of het zin heeft. Ik las trouwens dat de uitspraken van de commissie gelijke behandeling niet bindend zijn.


De uitspraken van de commmissie zijn inderdaad niet bindend maar een relatief goedkope manier om te proberen de zaak te regelen. Ik hoop dat uw bezwaar al voldoende is. Als uw bezwaar ongegrond wordt verklaard ben ik graag bereid u bij te staan want ik volgens mij klaagt u terecht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag