Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik wil de relatie met mijn vriend verbreken. Ik zie geen toekomst meer met hem samen.
We hebben wel een huis samen, zijn ook alle twee eigenaar en hebben gezamenlijk getekend voor de hypotheek. Tevens hebben wij een samenlevingsovereenkomst getekend.
Ik wil nu graag het huis verkopen echter hij is hier niet toe bereid en wil niet.
Wat moet ik doen om hem hier toe te dwingen?
Het ergste is ook nog dat ik met mijn 2 kinderen met hem in 1 huis woon en de situatie bijna onleefbaar wordt.

Uit de vraag begrijp ik dat jullie nog niet uit elkaar zijn, beiden eigenaar zijn van de koopwoning en dat jullie een samenlevingscontract hebben. Lees het samenlevingscontract goed door. Misschien staat daarin afgesproken wat jullie met het huis doen als jullie uit elkaar gaan.

Als jullie beiden eigenaar zijn van het huis dan ben je in je keuze overigens deels afhankelijk van de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker is namelijk degene die besluit of een van jullie de woning zelfstandig op naam kan krijgen of niet. Zo ja, dan is uitkopen een optie. Zo nee, dan is de enige mogelijkheid verkopen van het huis. Jij en je (ex) partner hebben dan allebei recht op de helft van de (over)waarde. Eventuele hypotheekschulden verdeel je ook.

Uit je verhaal begrijp ik echter dat je (ex) partner niet bereid is tot verkoop van jullie huis. In het uiterste geval dat jullie er echt niet samen uitkomen kan er vervangende toestemming aan de rechter worden gevraagd voor de verkoop van het huis. Dit heeft in eerste instantie niet de voorkeur vanwege de verstandhoudingen en de communicatie in de toekomst.

Uit je vraag blijkt niet duidelijk of jullie relatie al is verbroken. Communicatie is heel belangrijk bij het beƫindigen van een relatie en alles wat daarbij komt kijken. Helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Of er al veel communicatie over het uit elkaar gaan is geweest is niet duidelijk maar de communicatie op gang brengen en/of houden is heel belangrijk. Daarom kan in dit soort situaties een gesprek met een neutrale derde partij, een mediator, helpen. Met mediation worden vaak goede duurzame oplossingen bereikt met het oog op een goed geregelde toekomst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. In antwoord op uw vragen, ja ik heb meerdere keren (mondeling, schriftelijk, per email als per app) aangekondigd de relatie te willen beƫindigen. dit is echter nog niet aangetekend gebeurt omdat ik graag eerst juridisch advies wil hebben. Maar er is wel degelijk veel over gecommuniceerd. hij heeft mondeling, per app en per email aangegeven niet akkoord te gaan en ook niet akkoord te gaan met de verkoop van de woning.
In principe geeft hij aan nergens mee akkoord te willen gaan. ik betwijfel of een mediator zal helpen. Ben ik verplicht een mediator in de hand te nemen of zou ik beter direct een juridische procedure beginnen? mijn (ex) partner is helaas niet (psychisch) aanspreekbaar om afspraken te maken. Ik kom er niet door heen.


Bedankt voor de reactie. Het is niet verplicht om een mediation traject in te gaan. Voor een dergelijke juridische procedure heeft u hulp van een advocaat nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag