Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


ik werk momenteel 9 jaar bij hetzelfde bedrijf, waarvan ongeveer 5 jaar fulltime( 30 uur per week) Per 1 september ga ik weer studeren en ik had begin augustus aangegeven mijn beschikbaarheid te willen veranderen.
Mijn manager/werkgever zei daarop dat ze mij niet in kan roosteren en dat ik anders maar ontslag moet nemen.
Vervolgens heb ik mijn beschikbaarheid iets verruimd. Het antwoord bleef hetzelfde dat ze mij niet kon inroosteren wegens bedrijfseconomische redenen. In een opwelling en met het uitzicht op een sollicitatiegesprek de week erop heb ik toen gezegd 'geef dan maar een ontslag formulier'.
Mijn vraag is of ik dit ontslag nog terug kan draaien en wat ik er verder aan kan doen dat mijn manager mij niet kan/wil inroosteren aangezien ik per 1 september zonder baan zit.

U kunt niet zomaar mondeling ontslag nemen en uw werkgever kan u hier dan ook niet aan houden. Ook als u iets getekend zou hebben, mag niet zomaar aangenomen worden dat dit is wat u werkelijk wilde.

Beoordeel dit antwoord:

En arbeidsduurvermindering is een wettelijk recht. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/kan-ik-meer-of-minder-gaan-werken.html

De wet aanpassing arbeidsduur (WAA) niet geldt voor bedrijven met minder dan 10 werknemers. Bedrijven met minder dan 10 werknemers kunnen een eigen regeling treffen. U mag minder gaan werken, maar daar kunnen wel voorwaarden aan zijn verbonden.

Uw werkgever kan een verzoek om minder te werken wel afwijzen onder omstandigheden, bijvoorbeeld omdat:

er niemand is om uw werk over te nemen;
het problemen geeft met het werkrooster.

Een verzoek om meer te werken kan bijvoorbeeld worden afgewezen omdat:

er onvoldoende werk of geld voor is;
er geen ruimte is in de personeelsformatie.

Arbeidsrecht is mijn specialisatie. Ik help u hier graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt dit ontslag zeker nog terug draaien als u in een opwelling en/of emotioneel moment hebt gehandeld.

Het ligt namelijk op de weg van de werkgever om zich met redelijke zorgvuldigheid er van te vergewissen of de werknemer zijn wil werkelijk gericht is op beƫindiging van de arbeidsovereenkomst tussen partijen.

Er rust in dit soort situaties een onderzoeksplicht op de werkgever, waarbij de werkgever u ook moet attenderen op de gevolgen van het ontslag nemen ( geen recht op WW bijvoorbeeld).

Voor een rechtsgeldige beƫindiging van een arbeidsovereenkomst moeten de wil en de verklaring van de werknemer met elkaar overeenstemmen. Stemt de verklaring van de werknemer niet overeen met zijn wil, dan doet zich de situatie van wilsontbreken voor. Dit lijkt zich ook bij u voor te doen. Neemt u gerust vrijblijvend contact met mij op om uw kwestie door te spreken en de verschillende juridische mogelijkheden te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag