Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werk bij een klein bedrijf (<10 medewerkers) en mijn werkgever heeft alleen mij voorgesteld mijn functie te verlagen (van office manager naar medewerker) en hiermee ook het lagere salaris te accepteren. Dit als gevolg van economische redenen. De financiƫle problemen zijn echter niet ontstaan op de afdeling waar ik werk, maar op een andere afdeling. De medewerkers die daar werken, worden zo mogelijk getracht aan boord te houden.
Nu vraag ik me af, mag mijn functie en salaris worden verlaagd, wanneer en ander onderdeel van het bedrijf verantwoordelijk is voor de financiƫle problemen.
Tevens wil de directeur weer graag meewerken, waardoor hij aangeeft dat mijn functie daarmee komt te vervallen.
Graag uw advies, hartelijk dank!

In het algemeen beschermt de Arbeidswetgeving werknemers tegen 'eenzijdige wijzigingen' - (bijv. het wijzigen van arbeidsvoorwaarden, vervallen van functies en/of demotie) - die door werkgevers worden voorgesteld.

Een werkgever kan slechts een beroep doen op 'eenzijdige wijzigingen' wanneer een wijzigingsbeding is overeengekomen (art. 7:613BW). U kunt uw arbeidsovereenkomst nalezen of dit het geval is. In beginsel als er tussen u en uw werkgever geen wijzigingsbeding is overeengekomen dan bent u niet verplicht met de wijziging/demotie in te stemmen.

Maar....
Voor de gevallen waar er geen wijzigingsbeding (dus geen schriftelijk bewijs) is overeengekomen, wordt de situatie aan de hand van art. 7:611BW getoets. Aan de hand van deze toets moeten alle omstandigheden van het geval in aanmerking worden genomen. Tijdens het gesprek met uw directeur kunt u navragen of zij een afbouwregeling (het afbouwen van het salaris) hanteren bij demotie. In het geval dat jullie niet tot een 'redelijke beslissing' kunnen komen, dan is het wel handig een onafhankelijke derde (bijv. mediator) in te schakelen.

Mvg

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag