Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werk als ZZPer (in de zorg) voor verschillende bemiddelingsbureau. Nou heb ik een contract getekend met een bureau waar ik na twee maanden ontslag heb genomen. Rede: BTW en reiskosten die door het buro wordt gecasseerd en niet naar de zzper wordt door betaald. Nu wil de cliënt de zorg voortzetten zonder het buro. Normaal staat dit in het contract vermeld dat je binnen een bepaalde periode niet voor klanten mag werken die door het bemiddelingsbureau zijn bemiddeld. In mijn contract zie ik het niet staan. Betekend dat dat ik daar vrij in ben of is het wettelijk bepaald dat ik dat niet mag en kan het buro juridische stappen ondernemen als ik voor deze cliënt ga werken.

Als er geen relatie of concurrentiebeding in uw contract is opgenomen dan is de positie van het bureau erg zwak. Het enige wat ze nog zouden kunnen doen is stellen dat u onrechtmatig handelt door bij die klant te gaan werken. Maar de kans is niet groot dat een dergelijke vordering wordt toegekend zeker niet als u kunt aantonen dat de BTW en de reiskosten door het buro ten onrechte worden "ingepikt".

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor u antwoord. Er staat onder Aard van de opdracht, Ik citeer:
Onder contractuele relatie word ook verstaan de overeenstemming tussen de opdrachtgever en de afnemer van bemiddelde diensten, over de uitvoering van werkzaamheden in welke vorm dan ook( in de hoedanigheid van bijvoorbeeld werknemer, vennoot, uitzendkracht enz. al of niet via een derde of bij een andere vestiging van de opdrachtgever en/of bij een aan zijn organisatie gelieerde onderneming.

Voor mij is het niet duidelijk wat hier staat of over welke periode ik verboden ben om voor een klant te werken die het bureau heeft bemiddeld.

Met vriendelijke groet.


Als er geen periode aan gekoppeld is dan is het beding onredelijk. In een procedure kan de rechter het beding dan buiten vernietigen of er een bepaalde periode aan verbinden. Of en wat een rechter doet is in dit soort zaken heel sterk afhankelijk van de omstandigheden en daarom moeilijk in het algemeen te beantwoorden. Overigens kan ik mij nog voorstellen dat er discussie ontstaat over niet doorbetaalde reiskosten maar BTW mag het bureau volgens mij niet doorbetalen aan u maar dit moeten ze aan de belastingdienst betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag