Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik verhuur een appartement welke valt onder sociale huur. Nu ben ik via de belastingdienst (opvragen inkomens afhankelijke huurverhoging) er achter gekomen dat er geen inkomen wordt verdiend op het verhuurde adres. Waarschijnlijk dus geen inschrijving door huurder. Van buren hoor ik dat er andere dan mijn huurder verblijven op het adres. Is het nu voor mij mogelijk om op basis van het niet gedragen als een goed huurder het huurcontract te ontbinden?

Nee, tenzij er een onderhuurverbod is opgenomen in de huurovereenkomst. In beginsel mag er namelijk onderverhuurd worden, hoewel verbodsbepalingen gebruikelijk zijn. Daarnaast zijn er in bepaalde situaties (ik denk bijvoorbeeld aan prostitutie of drugs) nog bestuursrechtelijke mogelijkheden, en overigens ook normale civielrechtelijke, zelfs als er géén sprake is van een onderverhuurverbod. In dat geval is er namelijk wél sprake van slecht huurderschap. Ik raad u aan om allereerst uw huurder om opheldering te vragen wat er aan de hand is, aangezien een gerechtelijke procedure in de papieren kan lopen en de kosten daarvan niet altijd te verhalen zijn.

Overigens, voor het ontbinden van de huurovereenkomst is hoe dan ook gerechtelijke tussenkomst vereist. Dat betekent dus dat u enerzijds uw huurder zal moeten laten dagvaarden om de huurovereenkomst te onderbinden, anderzijds degenen die in de woning verblijven. Met een ontruiminsvonnis kunt u vervolgens de deurwaarder die lui op straat laten zetten en de kosten op uw huurder verhalen. Ik zou dan zelf gaan voor een constructie waarbij beide gedaagden in één procedure worden gedagvaard zodat, mocht de identiteit van de bewoners bekend worden, op beiden verhaald kan worden als er nog iets te halen valt.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt de overeenkomst ontbinden als:
1. u een zelfbewoningsverplichting in de overeenkomst hebt opgenomen;
2. er een onderhuurverbod in de overeenkomst staat.

Bij sociale huur komt daar nog een argument bij: deze huurder houdt woonruimte bezet die bestemd is voor een bepaalde doelgroep, terwijl hij er geen gebruik van maakt. In de rechtspraak is al enkele malen aangenomen dat in zo'n geval ook ontbinding van de huurovereenkomst kan worden gevorderd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag