Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik studeer en woon samen met een vriendin in een studio zonder huurcontract

Ik studeer en woon samen met een vriendin in een studio (beiden aparte kamer, gedeelde douche en keuken, en een eigen voordeur), en betalen hier beiden een bedrag voor onder de 737 euro (valt dus onder sociale huur). We zijn niet ingeschreven bij een woningcorporatie, en vallen dus officieel niet onder sociale huur (we verdienen wel minder dan benodigd bedrag). We wonen er ongeveer 4 jaar nu zonder huur contract en hebben het altijd fijn gehad, dus ook geen contract nodig gehad. Nu heb ik een vriend gekregen die af en toe in het weekend blijft slapen (ik ook bij hem soms), en bij huurbaas vindt dit niet fijn. Hij woont boven ons en stelt dat er dan 3 personen wonen, alleen is dit totaal niet het geval; mijn vriend staat ingeschreven in zijn eigen huis en hij verblijft daar voornamelijk. Mijn contact met de huurbaas is altijd goed geweest, maar ik zou het toch fijn vinden te weten wat mijn rechten zijn en of ik vanwege mijn vriend uit het huis kan worden gezet. We hebben dus geen huurcontract, wel een mondelinge afspraak zonder einddatum (we hebben bewijs van de maandelijkse transactie). Officieel mag je volgens mij een loge hebben, maar omdat het zo'n specifieke situatie is (zonder contract, voor niet hele hoge huur), vroeg ik me af wat mijn rechten zijn. Alvast bedankt!

Je hebt een contract hoor maar deze is mondeling afgesproken en je kunt de aanwezigheid bewijzen. Verder heb je gelijk dat je vriend niet woont maar logeert en dat kan niet verboden worden. Ook is het zo dat jullie beiden huurder zijn en rechten hebben opgebouwd van huurbescherming.

Beoordeel dit antwoord:

Als u samen met u huisgenoot de gehele woning huurt, dan valt u niet onder de regels van sociale huur, maar als u en uw vriendin ieder een onzelfstandige woonruimte huurt dan valt u wel onder de regels van sociale huur. De huur van een kamer met gedeeld gebruik van gemeenschappelijke ruimtes, is de huur van een onzelfstandige woonruimte. Omdat u geen schriftelijk huurcontract heeft, en er vermoedelijk geen uitdrukkelijke afspraken gemaakt zijn of u gezamenlijk de hele woning huurt of ieder een kamer met gebruik van gemeenschappelijke ruimtes, kunt u zich vermoedelijk wel op het standpunt stellen dat er sprake is van de huur van onzelfstandige woonruimte (dit wordt versterkt als u en uw huisgenoot ieder apart de huurpenningen aan de verhuurder over maakt).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag