Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik sta op het punt een appartement te huren via een makelaar. Nu ik op het punt van tekenen sta, vraagt de makelaar belachelijk hoge bemiddelingskosten (maand huur, voorschotserviskosten en 21% BTW). Ik sta ingeschreven bij de makelaar, maar heb zelf gereageerd op dit appartement. De makelaar heeft dus niet gericht voor mij gezocht en bemiddeld. Het enige dat hij gedaan heeft is een paar keer bellen om een afspraak in te plannen, mee geweest voor bezichtiging and that's it.
Volgens de makelaar moet ik dit betalen, het staat immers in de algemene voorwaarden die ik hem moeten accepteren bij het inschrijven via de website(kost ook €10 per maand). Toen ik hem in een mail vroeg wat de kosten voor bemiddeling werd bij dit appartement kreeg ik als vage antwoord: huurkosten excl. BTW.

Ik vind 756€ bemiddelingskosten voor een appartement van: kale huur: 450€ g/w/l voorschot 175 € (!) heel erg veel en vind het niet gelijk staan aan wat de makelaar gedaan heeft voor mij. Maar als ik weiger deze kosten te betalen loop ik het appartement mis. Ik heb gelezen dat ik wel een brief kan schrijven en via een kantonrechter het geld terug kan krijgen. Maar ik weet niet hoe ik dit nu het beste aan kan pakken en of dit wel zin heeft.

Wat is slim om te doen? Betalen en via een rechter dit terug proberen te vragen(wat ook weer geld kost). Of zeggen dat ik het niet wil bestalen en de kans lopen dat ze zeggen "Oke, dan zoeken we wel een ander".

Alvast bedankt!

De makelaar mag aan u geen bemiddelingskosten rekenen, omdat hij tevens optreedt ten behoeve van de verhuurder. De makelaar heeft namelijk een tegenstrijdig belang en de wet bepaalt dat hij dan ten opzichte van u als huurder geen recht heeft op vergoeding.

Als u het appartement graag wil krijgen, is het zaak om te betalen, en te proberen het bedrag via de rechter terug te vorderen. Dat is overigens wel omslachtig. U kunt eventueel ook, vóór of na betaling, dreigen met een klacht bij de NVM (als het om een NVM-makelaar gaat) als makelaar erbij blijft dat hij een bemiddelingsvergoeidng wil ontvangen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag