Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik overweeg een nieuwe stap te maken in mijn loopbaan. Nu is in mijn contract opgenomen dat het de werknemer verboden is om twee jaar na beƫindiging van de overeenkomst betrokken te zijn bij een organisatie waar dezelfde diensten worden vervaardigd. Wat betekent dit precies? Ik kan niet gaan werken als ZZp'er, maar welke mogelijkheden heb ik wel, er kan toch niet verwacht worden dat ik mijzelf laat omscholen.

Het lijkt op een concurrentiebeding. U mag dus inderdaad niet bij een concurrent gaan werken of voor u zelf beginnen als dat bedrijf dezelfde diensten verricht. De vraag is wel of het concurrentiebeding niet onredelijk lang is en of het qua gebied beperkt moet worden. Daarvoor is het nodig de arbeidsovereenkomst te zien en de alle relevante omstandigheden te kennen. Als u daarover meer vragen heeft dan kunt u daarover contact met mij opnemen U kunt daarvoor vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:



Kunt u de exacte tekst citeren? Dat is van belang om te beoordelen of het beding eventueel gematigd kan worden.

In het algemeen geldt het volgende:

De rechtspraak laat zien dat een concurrentie beding redelijk moet zijn. Het moet o.a. bevatten:
1. Een redelijke termijn (max. 1 jaar, dan wel een periode niet langer dan het tijdelijke contract zelf).
2. Een duidelijke omschrijving van wat niet mag (geen vage, ellenlange omschrijvingen)
3. Een redelijke geografische beperking (over het algemeen bijv. niet heel Nederland)
4. De boeteclausule moet redelijk zijn (in verhouding tot salaris).

Als het concurrentiebeding een werknemer onredelijk beperkt om zijn werk uit te oefenen of hem in het geheel niet meer in staat stelt in die branche werkzaam te zijn gedurende een lange tijd, kan de rechter worden verzocht het beding te vernietigen/matigen. Het beding kan geheel of gedeeltelijk worden vernietigd (bij gedeeltelijke vernietiging kan de regio verkleind worden, de termijn verkort etc.).

Ook kan de rechter bepalen dat de werkgever aan de werknemer een vergoeding moet betalen voor de duur dat hij zijn werk niet kan uitoefenen of erg belemmerd wordt in zijn werk.
De rechter kijkt heel goed naar het belang van de werknemer:
Bij het belang van de medewerker, gaat het om het belang van vrije keuze van de arbeid, mogelijkheden tot positieverbetering en ontplooiingsmogelijkheden, voorkomen van werkeloosheid etc. Bij het belang van de werkgever, gaat het om het voorkomen van aanmerkelijke schade door (onrechtmatige) activiteiten van de voormalige medewerker.
Het gaat hier dus niet om het belang van de werkgever om bepaalde medewerkers in dienst te houden. Wordt het beding gebruikt als drempel voor vertrek van medewerkers, dan bestaat er een goede kans dat de rechter deze drempel grotendeels wegneemt door de werking van het beding te beperken.

U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag