Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik moet kinderalimentatie betalen voor mijn 2 kinderen €400 echter zijn ze elk weekend bij mij en 2 dagen in de week. wat is relavant qua alimentatie want ik vind dit echt te veel
graag hoor ik een reactie van uw zijde

Uw kinderalimentatie is indertijd vastgesteld op grond van de behoef te van uw kinderen, de draagkracht op grond van het inkomen van de beide ouders en de afgesproken omgangsregeling. Als u van mening bent dat een van de twee laatst genoemde zaken ingrijpend is veranderd, kunt u een nieuwe draagkrachtberekening laten maken.

Valt die voor u gunstiger uit, dan hebt u twee mogelijkheden, afspraken maken met uw ex-partner om de kinderalimentatie te matigen en die afspraken daarna schriftelijk vast te leggen of de rechter vragen om een nieuwe kinderalimentatie vast te stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Relevant is hoe destijds de kinderalimentatie tot stand is gekomen. Indien nadien sprake is van een relevante wijziging van omstandigheden, u zorgt bijvoorbeeld meer voor de kinderen dan ten tijde van de vaststelling van de alimentatie het geval was, waardoor u nu te veel betaalt, kunt u om wijziging van de door u te betalen bijdrage vragen.

Per 1 april 2013 wordt de kinderalimentatie meer forfaitair vastgesteld. Uit uw vraag kan ik niet afleiden of de door u te betalen kinderalimentatie vóór of na 1 april 2013 is vastgesteld. In ieder geval is het zo dat als de alimentatie nu wordt herzien, de rekenmethode zoals die per 1 april 2013 is ingevoerd zal worden gebruikt. Bij de berekening van het aandeel van beide ouders in de kosten verbonden aan de verzorging en opvoeding van de kinderen wordt rekening gehouden met de kosten die u hebt als uw kinderen bij uw zijn (zorgkosten). De kosten van de zorgregeling worden bepaald aan de hand van de behoefte van de kinderen en het gemiddeld aantal dagen per week - vakanties meegerekend - dat de kinderen bij u zijn. Als vuistregel worden de kosten uitgedrukt in een percentage van de behoefte, deze is 35% bij gedeelde zorg op gemiddeld 3 dagen per week.

Ik adviseer u contact op te nemen met een advocaat en te bespreken of er sprake is van een relevante wijziging van omstandigheden en als dit het geval is een herberekening te laten maken. Vervolgens kunt u proberen met uw ex-partner in overleg tot herziening van de alimentatie te komen en als dit niet slaagt een herzieningsprocedure bij de rechtbank opstarten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag