Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik maak foto's als een hobby tijdens mijn werk als boswachter. Nu eist mijn werkgever de foto's. De foto's zijn met eigen materiaal gemaakt en in mijn functie omschrijving staat niks over fotografie. Tevens heb ik een bevestiging dat het geen belemmering is van mijn werk. Kan mijn werkgever de foto's opeisen?

De omschrijving van uw conflict is summier terwijl het antwoord op uw vraag afhangt van de omstandigheden van het geval. Daarom ondersteun ik mijn uitleg met een voorbeeld.

Uw werkgever heeft het recht op de foto's als zij zijn gemaakt uit hoofde van uw dienstverband. Dat betekent dat de foto's een bijdrage zouden leveren aan het werk voor u als boswachter. Als u bijvoorbeeld bepaalde paarden fotografeert om hun gedrag in de duinen te analyseren dan is dit uit hoofde van uw dienstverband, verondersteld dat bescherming van dier en natuur tot uw functie behoort. Dit geldt dus ook als er niets over fotografie in uw functieomschrijving staat. In dat geval heeft uw werkgever ook het auteursrecht op de foto's, wees u hiervan bewust.

U stelt zelf dat dit gaat om foto's die uit hoofde van uw hobby zijn gemaakt. Als u dit in de tijd van uw werkgever doet, dan kan de werkgever dit (alsnog) verbieden. Immers, uw werkgever zou wel erg loyaal zijn als hij accepteert dat u er tijdens uw werk een hobby op nahoudt.

Misschien moeten u en uw werkgever zoeken naar een eerlijke oplossing voor u beiden. Wat voor u acceptabel is, is aan u, maar een starre houding van één der partijen komt de arbeidsrelatie nooit ten goede. Als de foto's voor uw werkgever waarde hebben, dan kunt u die foto's misschien in de tijd van uw werkgever maken. En wellicht hecht u er waarde aan, dat uw naam of signatuur op die foto's wordt vermeld.

Heb ik uw vraag zo voldoende beantwoord? Dan verzoek ik u vriendelijk deze te beoordelen.

N.B. Ik ben een masterstudent en (nog) geen professional in het vakgebied waar uw vraag betrekking op heeft. Ik heb echter onderzoek voor u gedaan en ben tot bovenstaande conclusie gekomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag