Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik lig momenteel in scheiding met mijn vrouw. Onze financieel adviseur heeft ons geadviseerd de komende 1,5 tot 2 jaar getrouwd te blijven en ons huis nu niet te verkopen, omdat hij verwacht dat we een restschuld over zullen houden.
Het liefst zou ik het huis op naam van mijn (ex)vrouw laten zetten. Dit is echter niet haalbaar, aangezien zij niet genoeg verdient om de hypotheek op haar naam te krijgen.

Nu heb ik hierover de volgende vraag:

Is het mogelijk om te scheiden, maar toch gezamenlijk eigenaar te blijven van ons huis ?
Mijn vrouw en 2 kinderen zullen het huis gaan bewonen.
Ik zal tzt een huurwoning gaan betrekken en verblijf momenteel bij mijn ouders.

Beste vraagsteller,
Ja dat is zelfs de meest voorkomende situatie omdat Banken niet altijd graag meewerken met de verdeling van de schulden en dus hoofdelijke aansprakelijkheid blijven vereisen van de twee eigenaren. Dit maakt de overschrijving kadastraal op een naam soms onmogelijk. Men wacht dan gewoon tot het huis is verkocht en eventuele restwaarde kan nu al in een convenant worden verdeeld.
Als u gezamenlijk eigenaar bent krijgt u van uw vrouw een deel woz toegeschoven en zij het vruchtgebruik van 0.5 van de woning.

Beoordeel dit antwoord:

Juridische werkelijkheid en praktische benadering zijn niet altijd hetzelfde. U kunt best uw eigendomsrechten overdragen aan uw vrouw, zij is dan de enige eigenaar. Alleen zal de hypothecaire bankschuld dan vervolgens nog steeds een hoofdelijke schuld zijn. U kunt afspreken dat uw vrouw u in deze vrijwaart en dus onderling verantwoordelijk is voor de hele schuld. Het verschil met de hele "hypotheek" op naam van uw vrouw zetten is dat het incasso-risico van de bank kleiner is doordat u beiden aansprakelijk bent en u dus een deel van dat incasso-risico draagt. Men mag u immers vragen te betalen en dan moet u het bij uw vrouw terug halen. U kunt in dat kader een pandrecht vragen op alle huidige en toekomstige vorderingen en inventaris van uw vrouw en een 2e hypotheekrecht. Dat is niet sluitend, maar maakt wel dat spelletjes achteraf moeilijk(er) zijn als er ruzie zou komen tussen u en uw vrouw.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag