Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik huur samen met mijn vriendin een huis van een particulier
(zwart) maar wij staan hier dus niet ingeschreven. We hebben wel een huurcontract voor een jaar en maken maandelijks het geld per bank over. Hoe t het nu als we er uit moeten? Kunnen we dan voorrang krijgen op een sociale huurwoning?



Voor urgentie komt men niet zomaar in aanmerking. Daar moeten bijzondere omstandigheden voor zijn. U kunt naar het lokale beleid informeren bij de lokale woningcorporaties.
Inschrijven bij het GBA is verplicht en kan uw huurder niet verbieden.
Iets anders is of uw tijdelijke huurcontract wel echt een tijdelijke huurovereenkomst is. In de regel is een overeenkomst die tijdelijk wordt genoemd namelijk helemaal niet tijdelijk omdat deze niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Er zou naast een ontruimingsclausule en een boeteclausule onder meer een geldige reden voor de tijdelijke verhuur in moeten staan, te weten:
- de verhuurder verhuurt de door hem / haar zelf bewoonde woning tijdelijk in verband met verblijf elders om de woning na terugkeer weer zelf te gaan bewonen; of
- de verhuurder verhuurt een nieuwe of aangekochte woning tijdelijk in verband met verblijf elders om de woning daarna zelf te gaan bewonen; of
- de verhuurder verhuurt de woning tijdelijk in verband met verblijf elders van de (vorige) huurder die na terugkeer de woning weer zal gaan bewonen.
Of de overeenkomst moet gebaseerd zijn op de Leegstandwet en moet dan weer aan diverse andere eisen voldoen waaronder de datum en details van de vergunning en nog veel meer.

U kunt voor meer informatie / hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere huurrechtjuristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag