Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik huur momenteel een appartement met drie vriendinnen, waarvan de vader van één de huurbaas is, het is zijn appartement. Nu heeft hij ons verzocht het appartement na een jaar te verlaten, daarmee hebben wij ingestemd. In het appartement ligt een houten parketvloer, maar door gebruik zijn daar vlekken ontstaan. Nu wilt hij dat wij meebetalen aan het schuren en opnieuw lakken van de vloer. Maar wij vinden dat nogal raar, want die vlekken onstaat door dagelijks gebruik, dat mag hij toch niet op ons verhalen? We weten niet hoe we dit moeten oplossen, want eigenlijk vinden wij niet dat wij daaraan moeten meebetalen, en mag dat eigenlijk wel dit soort kosten op de huurder verhalen? En hoe moeten wij hier op reageren, we weten niet zo goed wat onze rechten zijn in deze situatie.



Bij overeenkomsten vanaf 2003 (daar ga ik van uit) werkt het als volgt.

Bij oplevering zonder opnamestaat, mag de u de woning opleveren zoals deze is. Als de verhuurder het hier niet mee eens is, dan moet de verhuurder bewijzen dat de woning in betere staat was bij het begin van het contract.
• Bij oplevering met opnamestaat, moet u de woning opleveren zoals beschreven op de opnamestaat. Maar zaken die door normaal gebruik en slijtage zijn verouderd hoeven niet als nieuw hersteld te worden. Als u het achteraf niet eens bent met de opnamestaat dan moet u zelf bewijzen dat de woning slechter was dan vermeld in de opnamestaat.

Of de vlekken onder normale slijtage door normaal gebruik vallen is de vraag. Dat kan ik niet beoordelen.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie het helpt al heel erg dat ik weet wat onze rechten zijn. Maar dan wordt nu de discussie of het door normaal gebruik is gekomen, maar dat kan natuurlijk zijn woord tegen het onze worden? Ik zou dus eigenlijk via bijvoorbeeld een parketspecialist moeten aantonen dat de vlekken door normaal gebruik zijn gekomen?




U hoeft niets te doen als er geen opnamestaat bij het begin is gemaakt.
En als er wel een opnamestaat is, moet u stellen dat sprake is van normaal gebruik en slijtage. Als verhuurder het er niet meer eens, kunt u dit mogelijk onderbouwen met behulp van een deskundige. En u weet zelf lijkt mij ook of de vlekken bijv. komen van knoeien en/of niet (tijdig/goed) schoonmaken, of door slijtage.

U kunt voor nader overleg eventueel vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere huurrechtjuristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank, ik hoop dat het met overleg opgelost kan worden, anders hoort u nog van ons.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag