Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik huur een woonruimte bij een particulier. Mag ik deze ruimte, met inachtneming van een maand opzegtermijn, op elke willekeurige dag van de maand opzeggen, of kan dit uitsluitend per de eerste dag van de maand? Hierover is niets vast gelegd in een overeenkomst.



U kunt (met in inachtneming van een maand opzegtermijn) tegen de eerste dag van de maand opzeggen als er niets anders is vastgelegd. Let op, zorg ervoor dat de aangetekende brief de verhuurder voor het einde van de maand bereikt heeft. Verstuur deze dus ruim op tijd.


Beoordeel dit antwoord:

Artikel 7:271 BW geeft als hoofdregel dat u als huurder kunt opzeggen met inachtneming van een termijn gelijk aan de termijn die gewoonlijk tussen twee huurbetalingen zit, met een minimum van één maand en een maximum van 3 maanden. Als u maandelijks betaalt is de opzegtermijn dus één maand, maar als u per kwartaal huur betaalt is uw opzegtermijn in principe 3 maanden.

Als u opzegt met een te korte opzegtermijn is de opzegging op zich wel geldig, maar wordt de opzegtermijn automatisch verlengd tot de juiste opzegtermijn.

Verder bepaalt de wet dat u moet opzeggen tegen een voor betaling van de huurtermijn overeengekomen dag. Als u moet betalen per de 1e van de maand, moet u dus opzeggen per de 1e van de maand.

In de wet staat ook dat u moet opzeggen bij (deurwaarders-)exploit of bij aangetekende brief.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag