Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik huur een woning bij een particuliere verhuurder. De etage die ik huur is groot genoeg om samen te wonen en nu zijn mijn vriend en ik dit ook van plan. Na het nakijken van mijn huurcontract waarin nergens genoemd staat dat dit verboden is, heb ik voor de zekerheid navraag gedaan bij mijn huisbaas (tussenpersoon tussen mij en eigenaar).

In eerste instantie kreeg ik het antwoord dat dit wel mocht, maar dat er voor de medebewoner ook een huurcontract zou moeten komen en daarbij de servicekosten ook verhoogd zouden worden.

Hierop heb ik geantwoord dat ik volgens mij servicekosten voor een x aantal m2 betaal en niet per persoon.
Vervolgens kreeg ik het antwoord terug dat de eigenaar inmiddels het standpunt had ingenomen om het niet toe te staan.

Dit resulteert voor mij in 3 vragen:
1. Kan de verhuurder het samenwonen verbieden? (terwijl niet in het huurcontract is opgenomen dat het verboden is)
2. Kunnen de servicekosten verhoogd worden op het moment dat hij het wel toe zou staan en we dus gaan samenwonen?
3. Is mijn vriend verplicht op dat moment een extra huurcontract aan te gaan of kunnen er gewoon twee namen in 1 huurcontract worden opgenomen?

Alvast bedankt voor de antwoorden.



Uw verhuurder mag het samenwonen niet verbieden. Het kan redelijk zijn om het voorschot voor de servicekosten te verhogen, maar dat hangt ervan af waar deze uit bestaan. Als bijv. ook water, elektra en gas via de verhuurder loopt, is het logisch dat er meer verbruikt gaat worden en het voorschot verhoogd moet worden.
Er is geen nieuw huurcontract nodig, niet een extra contract en geen contract met 2 namen. U moet zich realiseren dat als uw partner ook formeel huurder wordt, u beiden dezelfde rechten heeft mocht de relatie stuk gaan. Dat betekent dat u dan eventueel een discussie krijgt wie er in de woning blijft.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankjewel voor de antwoorden!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag