Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik huur een winkelpand. Wij hebben het contract beeindigd en gaan verhuizen. Nu staat er in het contract dat alle aangebrachte wijzigingen eigendom zijn van de verhuurder. Wij hebben de oude kapotte keukenblok vervangen door een nieuwe horeca keukenblok en willen deze meenemen. Mag dit? Kunnen we een oude voor in de plaats zetten? Deze is veel waardevoller dan die erin zat.

Hoofdregel is dat u de woning moet opleveren in de staat waarin u deze heeft gehuurd. Het huurcontract kan daar uitzonderingen op maken. Met ht contract in de hand moet dus worden beoordeeld of u ook mag volstaan met het plaatsen van een keukenblok dat hetzelfde is als het keukenblok dat u destijds aantrof. Dat betekent wel demontage van keuken 2 en montage van keuken 3. Ik weet niet of dat gunstiger is.

De verhuurder zal met de aangehaalde passage hebben willen regelen dat hij niet hoeft te betalen voor verbeteringen aan de woning, dat is heel gebruikelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
die bepaling is in strijd met de rechten en plichten van de verhuurder en de huurder, zie boek 7:216
3. De huurder kan ter zake van geoorloofde veranderingen en toevoegingen die na het einde van de huurovereenkomst niet ongedaan worden gemaakt, vergoeding vorderen voor zover artikel 212 van Boek 6 dat toestaat.

Artikel 212 van Boek 6 gaat over ongerechtvaardigde verrijking hetgeen hier m.i van toepassing is:
1. Hij die ongerechtvaardigd is verrijkt ten koste van een ander, is verplicht, voor zover dit redelijk is, diens schade te vergoeden tot het bedrag van zijn verrijking.

Als u problemen krijgt met de verhuurder mag u mij contacteren zodat we samen kunnen proberen uw schade terug te vorderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag