Stel vraag

Particulier


Ik heb (zonder advocaat) een civiele procedure bij de kantonrechter gewonnen (waarde vordering in conventie 1.500 euro). Tegenpartij heeft reconventionele vordering tot schadevergoeding (nog geen bedrag bepaald, op te maken bij staat) verloren. Nu wil de tegenpartij in hoger beroep (waarschijnlijk met name tegen mijn hoofdvordering). Vraag 1: Kan ik zelf het verweer voeren in hoger beroep of is een advocaat verplicht? Vraag 2: hoe telt de reconventionele vordering (met onbepaald bedrag) mee in de 1.750 euro grens voor hoger beroep en hoe/wanneer ik de rechter kan kan vragen het hoger beroep niet ontvankelijk te verklaren? Hartelijk dank. Mocht u een advocaat zijn voor een klein bedrag mij wil vertegenwoordigen waarbij ik het inhoudelijk werk zelf doe hoor ik dat ook graag.

1. Een advocaat is verplicht
2. De wederpartij kan denk ik wel in hoger beroep, tenzij op voorhand duidelijk is dat de vordering in reconventie minder is dan 250 euro...Zijn vordering moet namelijk zo veel mogelijk worden gekapitaliseerd en opgeteld bij de vordering in conventie. Samen moet het boven de 1750 euro uitkomen.
3. Ook hier vangt de procedure aan met een dagvaarding, waarna U in de gelegenheid wordt gesteld uw verweer kenbaar te maken (via uw advocaat)

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

1. Eens met de heer Wassink.
2. Of het vonnis 'appellabel' is (of hoger beroep open staat) is afhankelijk van het gevorderde waarover de rechter heeft moeten oordelen. Stel dat u 3000 eist, maar de rechter slechts 1500 toewijst, dan nog kunnen partijen in hoger beroep. Het bedrag van uw oorspronkelijke vordering is dus beslissend. De vordering in reconventie wordt inderdaad opgeteld bij de vordering in conventie voor het bepalen van de appellabiliteitsgrens. Het is dus afhankelijk van de hoogte van de reconventionele vordering (zie verder het antwoord van de heer Wassink)
3. U moet uiteraard een memorie van antwoord laten indienen zodra u wordt gedagvaard. Wel is het zo dat de rechter in veel gevallen zelf onderzoekt of de vordering van de eiser niet-ontvankelijk moet worden verklaard, bijvoorbeeld in de eiser te laat is met het instellen van hoger beroep of indien zijn memorie van grieven geen grieven bevat, Een advocaat weet wat hij/zij wel of niet in het processtuk moet vermelden, zowel vanuit juridisch als vanuit strategisch oogpunt. Ik vermoed dan ook dat er weinig advocaten zijn die het inhoudelijke werk aan iemand anders over laten. U kunt onder omstandigheden wel aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Voor meer infor kijk op: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/gesubsidieerde-rechtsbijstand.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoorden! Stel dat de wederpartij (om wat voor reden dan ook) zowel in appeldagvaarding als in de memorie van grieven alleen aanpassing van het vonnis in conventie eist; moet ik (of mijn advocaat) dan zelf bij de rechter niet-ontvankelijkheid eisen (i.v.m. de 1750 euro grens)? Of doet de rechter die toets zelf?


Geachte heer, mevrouw,

De appelgrens is een regel van open bare orde. Dit houdt in dat de rechter dit amtshalve moet onderzoeken. Simpel gezegd: u hoeft dat niet zelf aan te voeren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag