Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


ik heb schriftelijke oproep gehad van de politie om verhoord te worden als verdachte van een winkeldiefstal op 16 mei 2013. Het verhoor is de 28e juni op het politiebureau. Ik ben van plan mij te beroepen op mijn zwijgplicht, mogen zij mij dan vasthouden op het bureau? Ik ben niet op heterdaad betrapt en ook niet aangehouden hiervoor.

Wanneer iemand de status van verdachte heeft, en ook wanneer men die status niet heeft, is men in de eerste plaats nooit verplicht om naar het bureau te komen. Dat is 1. Punt 2 is dat u als verdachte niet hoeft mee te werken aan uw eigen veroordeling: u mag dus zwijgen, maar u moet dan ook op alles en in alle toonaarden zwijgen. De downside is dat men denkt dat u iets te verbergen heeft en u dus ook de volle 6 uur laat zitten en u daarna voor drie dagen in verzekering zal plaatsen. U hebt na aanhouding (u moet dus wel eerst worden aangehouden, bij zelf melden wordt u niet aangehouden) het recht om een advocaat te raadplegen voorafgaand aan uw verhoor (u kunt dan de tactiek doornemen) en ook na de in verzekeringstelling hebt u weer recht op een advocaat. Als u een advocaat kent of hebt kunt u zeggen dat u eerst die advocaat wil spreken. Dan roepen ze die op en anders de advocaat van dienst. Dat is een advocaat die er voor u is en niet voor de Staat of de politie werkt, maar die heeft dan die dag toevallig dienst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

er staat in dat als ik niet kom ik rekening moet houden ik op elk moment aangehouden kan worden? En ik ben niet aangehouden op de dag van het feit waar ik van beschuldigd ben. Kan ik alsnog aangehouden worden hiervoor? Ik had een advocaat geraadpleegd en die adviseerde mij me te beroepen op mijn zwijgrecht.


Ja u kunt aangehouden worden en ik heb u hierboven al aangegeven dat u zich kunt beroepen op uw zwijgrecht.Maar dan moet u in alle toonaarden zwijgen. Wordt u toch aangehouden, dus als u niet vrijwillig verschijnt, dan hebt u dus recht op consultatiebijstand van een advocaat.Bij vrijwillige verschijning op het bureau niet.

Beoordeel dit antwoord:

Wil u meer info dan kunt mij een direct mail sturen via de direct contact optie op deze site.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

zijn hier kosten aan verbonden als ik direct contact optie kies?


Nee. Daaraan zijn kosten verbonden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag