Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb, na een bezoek aan mijn zoon en het samen opruimen van zijn studentenkamer, twee vuilniszakken (dichtgebonden) neergezet bij de vuilniscontainer. Ik kon de zakken niet, zoals eigenlijk moest, in de container kwijt (zat boordevol)
Nu heeft mijn zoon een bekeuring van 90 euro gekregen omdat de zakken niet in de container waren geworpen.
Op de vraag hoe men wist dat die zakken van hem afkomstig waren, antwoorden de stadswachten dat ze dat niet gingen vertellen.
Ik heb een aantal vragen.
1 is het toegestaan voor een stadswacht om een vuilniszak te doorzoeken om de identiteit te achterhalen?
2 Ikzelf (de vader) heb de zakken bij de container geplaatst.
Is het dan terecht dat mijn zoon de bekeuring krijgt?
3 Wat gebeurt er als je de bekeuring niet betaalt?
Onze ergernis wordt gevoed door het feit dat je de zakken netjes dichtgebonden bij de container plaatst (je dumpt ze tenslotte niet in de natuur, waar de wet eigelijk is ontworpen)
en door de draconische hoogte van de boete.



Ik heb geen goed nieuws voor u:

1. Ja
2. Diegene van wie het afval is, krijgt de bekeuring (neemt niet weg dat u wel voor uw zoon kunt betalen)
3. Dat kan ik u niet aanraden, want dan volgt er een procedure en betaalt u nog veel meer.


Beoordeel dit antwoord:

1. ja dat mag
2. de spullen waren van uw zoon dus terecht dat hij de bekeuring krijgt
3. Dan krijg je een boete.
De wet is ontworpen om te voorkomen, ook al zijn ze netjes dicht gemaakt, dat mensen afval op straat gooien. Ik erger mij er persoonlijk altijd aan als mensen zakken naast volle containers plaatsen. Ik heb ook wel eens dat een container vol zit maar dan ga ik een andere keer terug om de zakken er in te gooien.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
het is mogelijk dat deze stadswachten de bevoegdheid hebben verkregen om de huisvuilzakken- die onrechtmatig stonden geplaatst- te onderzoeken zodat het adres achterhaald kan worden. De boete zal dan ook terecht zijn, het is een licht milieudelict. De boete zal moeten worden betaald door de persoon die op het desbetreffende adres woont. Wat u kunt doen is nagaan wat precies de overtreding is, en/of de stadswachten de controlerende bevoegdheid ook daadwerkelijk hebben, anders is het bewijs onrechtmatig verkregen en mag niet gelden. U dient een en ander via de website van de gemeente waar uw zoon staat ingeschreven op te zoeken in de regelgeving zoals APV en het register waar bevoegdheden staan vermeld en worden gedelegeerd en gemandateerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag