Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb in mijn woning een stalen spiltrap (links-omdraaiend) en vlizotrap laten vervangen door 2 houtentrappen (rechts-omdraaiend). De nieuwe trappen zijn steiler en smaller dan de oude trap. En het heeft geen verbetering opgeleverd. Ik heb met de Gemeente, constructieadviesbureau, architecten en zij vertellen me allemaal hetzelfde dat:

1) ) Is het een betonnen (broodjes) vloer, dan is het raadzaam of verplicht (?) om daar een deskundige (constructeur) bij te halen en hierin te laten adviseren. …… of anders weer geformuleerd ……. Er moet aangetoond kunnen worden dat de trap veilig is (staat in het bouwbesluit). De veiligheid wordt aangetoond door berekeningen. De berekeningen worden gemaakt door een constructieadviesbureau of door iemand in het bedrijf zelf die de benodigde kennis heeft.  MAAR WAAR STAAT DAT HET IN HET BOUWBESLUIT ?

2) De nieuwe trappen moeten tenminste gelijkwaardig zijn aan de bestaande of beter Daarmee wordt bedoeld: de optrede, aantrede, leuningen, traphekken. (en het voorkomen van contactgeluid). Dit geldt ook als de oude links-omdraaiende trap, vervangen wordt, door een nieuwe rechts-omdraaiende trap ? ………..of anders weer geformuleerd …….. de nieuwe trap moet ten alle tijden in alle aspecten een verbetering zijn (staat in het bouwbesluit)  MAAR WAAR STAAT DAT HET IN HET BOUWBESLUIT ?

Kunt u me aub helpen en aangeven waar het in het bouwbesluit staat ? Het gaat om een bestaande woning.
dank u.

Als ik het goed begrijp wilt u nu (weer) 2 nieuwe trappen plaatsen en die minder stijl maken waardoor u een stuk uit een vloer wilt halen. Als u constructief iets veranderd aan de woning wilt u volgens mij toch ook zelf de zekerheid hebben dit verantwoord gebeurd. Daarom is het in ieder geval raadzaam om een berekening te laten maken van de wijzigingen die u wilt aanbrengen.
Hoewel ik in het bouwbesluit ook niet kan terugvinden dat de nieuwe trap in alle aspecten een verbetering moet zijn ga ik er wel van uit dat u zelf wilt dat de trap beter is dan de oude trap waarom zou u anders de trap vervangen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee ik heb de spiltrap en de vlizotrap laten vervangen door 2 houten trappen, die trappen staan nu in huis. De trappenfirma verzekerde mij dat alles volgens de regels zou doen en dat de nieuwe trappen niet steiler zou zijn en dezelfde grote traptrede zou hebben als de oude spiltrap, ook al zou het nu in spiegelbeeld komen te staan. En hij vertelde me dat het niet nodig was dat er berekeningen te doen voor het zagen van de zoldervloer.

Ik heb nu ontzettend mijn twijvels of hij me voorgelogen heeft en bedonderd. En als ik andere instanties vraag om hulp krijg ik te horen wat ik in de voorgaande brief heb geschreven.


Het zagen in een zoldervloer kan tot constructieve wijzigingen leiden. Dat geldt voor houten vloeren waarbij balken worden doorgezaagd of voor betonnen vloeren met name als er bewaping wordt verwijderd. In het bouwbesluit staan de verschillende NEN normen waaraan de vloer moet voldoen nadat een deel verwijderd is.
Eisen aan de trap staan in 2.33 en verder van het bouwbesluit.

Beoordeel dit antwoord:

Het kan zijn dat de oude trap niet voldeed aan de regels voor bestaande bouw. Dan hoeft u bij een verbouwing op basis van de regeling inzake 'verkregen rechten' bij vervanging van de trap niet altijd een trap te plaatsen die aan de eisen voor nieuwbouw voldoet, maar het is in zo'n geval niet toegestaan een trap te plaatsen die de afwijking van de regels erger maakt. Vermoedelijk zit daar nu het probleem.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag