Wonen, Buren
Particulier
Nu blijkt dat de laatste meter grond van de tuin van de gemeente is. Dat was niet zichtbaar, er was geen afscheiding, en ik heb mijn schutting aan de achterzijde gelijk aan die van de buren gezet.
Inmiddels heeft de gemeente een voorstel gedaan dat ik de grond kan kopen. Op zich geen probleem, hoewel de gemeente zichtbaar al jaren niet naar de grond heeft omgekeken, ook niet toen de vorige bewoner er nog woonde. Ik heb al die tijd de grond onderhouden als onderdeel van mijn tuin.
Ik sta wel open voor formele koop, echter nu moet ik vlgs de gemeente de kosten dragen voor het verwijderen van de lantaarnpaal, die op die grond staat. (Mijn buren hebben die kosten niet.)
Ik vind dat niet eerlijk. Ik wil wel de grond kopen maar niet de kosten van de lantaarnpaal betalen.
Waar kan ik me op beroepen?
Het is altijd mogelijk dat de grond van u is door verjaring van de termijn van de opeising van de grond ( 20 jaren) . Ik zou dat eerst eens nagaan alvorens met de gemeente aan de tafel te zitten. Overigens is het zo dat de eigenaar van de grond ook de eigenaar is van alle opstallen en zaken die in en boven de grond duurzaam zijn geplaatst waaronder bomen, planten, hekken en lantaarnpalen.
Áls u eigenaar bent van de grond, dan bent u in ieder geval géén eigenaar geworden van de lantaarnpaal, omdat die behoort tot het openbare verlichtingsnet van de gemeente. En de wet zegt dat een eigenaar van de grond géén eigenaar is van ondergrondse netwerken en bovengrondse zaken die met die ondergrondse netten zijn verbonden. Ik denk dat dat ook zo is voor openbare verlichting.
Verplaatsing van een lantaarnpaal is inderdaad duur, soms wel > € 1.000,00. Aan de andere kant is de gemeente niet verplicht om mee te werken aan verjaring en als het verkoop aan u wordt, dan is het een gerechtvaardigde eis van de gemeente, aangezien het gewoon niet praktisch is dat openbare verlichting in particuliere tuinen zit.
U geeft aan dat u zelf de schutting heeft gezet toen u het huis kocht, dus dat is op z'n vroegst in 2011 geweest. Dat is nog geen 20 jaar geleden, dan heeft u niet door verjaring het bezit van de grond verkregen. Het is nog steeds gemeentegrond.
Uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland op 27-08-2014 blijkt dat de eigenaar van de grond de eigenaar is van de lantaarnpalen. Die zijn namelijk geen onderdeel van het elektriciteitsnet en dus is de bepaling over ondergrondse netwerken niet van toepassing, volgens de rechter.
Dat u de kosten zou moeten dragen voor het verplaatsen van de lantaarnpalen volgt niet uit een wettelijke regeling, maar is kennelijk een voorwaarde die de gemeente stelt aan de verkoop van haar grond. Dat de buren geen lantaarnpalen in hun grondgebied hebben is hun geluk. Maar misschien kunt u onderhandelen over de kosten.