Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Ik heb een vraagje mbt het faillisement van mijn eenmanszaak. Deze is failliet en ik heb schulden bij diverse crediteuren, de bank en de balasting. Waar ik niet meer uit kan komen.

Mijn curator heeft de aanvraag voor wsnp bij de rechtbank aangevraagt. Vandaag sprak ik een (bevriende crediteur) de schuld die ik heb is 61% van haar. Ze had medelijden met mij en heeft me getipt om alsnog een akkoord aan te vragen, ze wil hier dan ook aan mee werken hoe laag deze dan ook zal zijn.

Als ik zelf kijk op internet moet 2/3 van de crediteuren instemmen met dit akkoord, kan iemand mij vertellen of dat 2/3 in geld is of 2/3 van de schuldeisers. Als dit laatste het is dan heeft het weinig zin om aan te vragen omdat ik verwacht dat de overige schuldeisers niet zo aardig zullen zijn.

Alvast bedankt.

Geachte heer, mevrouw,

Ten eerste wordt een verzoek tot een akkoord ingediend bij de griffie van de rechtbank. De griffier of rechter-commissaris plant een vergadering in. De bewindvoerder bericht hierover alle bekende schuldeisers, zowel de preferente (deze hebben voorrang, zoals de fiscus) en concurrente schuldeisers.

Tot het aannemen van het akkoord, inzake de schuldsaneringsregeling, wordt vereist:

1. de toestemming van de gewone meerderheid van de ter vergadering verschenen schuldeisers van erkende en voorwaardelijk toegelaten vorderingen waaraan voorrang is verbonden, welke tezamen ten minste de helft van het totale bedrag van hun vorderingen vertegenwoordigen;

en

2. de toestemming van de gewone meerderheid van de ter vergadering verschenen erkende en voorwaardelijk toegelaten concurrente schuldeisers, welke tezamen ten minste de helft van het totale bedrag van hun vorderingen vertegenwoordigen.


In afwijking van het bovenstaande kan de rechter-commissaris op verzoek van de schuldenaar of de bewindvoerder bij gemotiveerde beschikking een aangeboden akkoord vaststellen als ware het aangenomen, indien:

a.
drie vierde van de ter vergadering verschenen schuldeisers van erkende en voorwaardelijk toegelaten vorderingen waaraan voorrang is verbonden en drie vierde van de concurrente schuldeisers voor het akkoord hebben gestemd;

en

b.
de verwerping van het akkoord het gevolg is van het tegenstemmen van een of meer ter vergadering verschenen schuldeisers die, alle omstandigheden in aanmerking genomen en in het bijzonder het percentage dat die schuldeisers, zou de toepassing van de schuldsaneringsregeling worden voortgezet, naar verwachting aan betaling op hun vorderingen zullen ontvangen, in redelijkheid niet tot dit stemgedrag hebben kunnen komen.

Wordt het akkoord door de rechtbank goedgekeurd (homologatie) en komt deze in kracht van gewijsde, dan vervalt de schuldsaneringsregeling.


Met vriendelijke groet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag