Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vordering op een opdrachtgever waarvan de betalingstermijn als lang verstreken is. Ik ben lang aan het lijntje gehouden dat er wel betaald zou worden. Om meer druk op die opdrachtgever uit te kunnen oefenen heb ik gebruik gemaakt van het Retentierecht op zijn goederen die ik nog in mijn bezit had.
Herhaaldelijk aangegeven dat als er betaald zou worden dat hij de goederen terug zou krijgen, maar er is slechts een klein bedrag betaald.
Nu ik kenbaar heb gemaakt dat de vordering volgende week uit handen wordt gegeven aan een deurwaarder, heeft hij mij vandaag een factuur gestuurd voor de goederen.
Mijn vraag is wat moet ik met die factuur doen, dus hoe moet ik hier op reageren ?
Hoor graag
bvd

Beste vraagsteller,
om wat voor achtergehouden zaken gaat het?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het betreft mode accessoires ( sjaals, kettingen etc) welke voor opdrachtgever bij detaillisten werden geplaatst.


Beste,
dat wilde ik namelijk weten in verband met de vraag of u het retentierecht gerechtvaardigd uitoefent uit de overeenkomst of uit andere overeenkomsten met deze schuldenaar. De vordering die de opdrachtgever op u meent te hebben heeft geen rechtsgrond, immers hij is in verzuim geraakt. Ik neem aan dat de deurwaarder deze brief ook schrijft, hij kan daarin opnemen dat u de goederen achter houdt als stok achter de deur, in dat geval op grond van artikel 6: 52BW.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw duidelijke uitleg, maar ik wil graag weten wat ik met de factuur moet doen ? Terugsturen ? zo ja met welke toelichting.
Gaarne uw advies.
Bvd


Beste,
u kunt de factuur negeren. In een later stadium kan deze persoon verweer voeren in dezelfde procedure. Dit verweer zal hij dan neerleggen in antwoord aan de deurwaarder , of later in antwoord op de dagvaarding.
U kunt de opdrachtgever ook om opheldering vragen op grond van welk rechtsfeit hij denkt dat hij deze factuur mag sturen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Inmiddels heeft debiteur een gedeelte van de openstaande posten betaald ( 25% vh totaal)
Moet ik nu ook 25% van de goederen aan hem teruggeven ? of wachten tot de gehele vordering is betaald ?
Hoor graag van u
Bvd


Nee, het opschortingsrecht is bedoeld om de schuldenaar te bewegen de tegenprestatie in totaliteit te voldoen. Laatste rechtspraak hierover is dat de eis dat de opschorting (retentierecht) proportioneel moet zijn niet betekent dat de tegenprestatie in evenredigheid moet worden achtergehouden. Maar, als u denkt dat het teruggeven van die spullen de schuldenaar juist doet bewegen / doet overgaan tot betaling van het geheel kunt u mijn (juridisch) advies negeren. Het gaat er ook om dat u een zakenpartner niet kwijtraakt al betaal deze niet al te snel.

Beoordeel dit antwoord:

U geeft aan dat u lang aan het lijntje bent gehouden met betalingsbeloftes. Allereest: bevestig dat soort beloftes altijd per e-mail of schriftelijk. Voor geduld dient u duidelijkheid terug te krijgen.

Als de betalingsbeloftes schriftelijk zijn gedaan en/of bevestigd en hetzelfde geldt voor uw beroep op uw retentierecht, dan kunt u schriftelijk de onjuistheid van de "tegenfactuur" bevestigen en deze factuur retour sturen. Juridisch staat u in uw recht,als dat ook bewijsrechtelijk duidelijk is, dan adviseer ik bij uitblijven betaling inderdaad de zaak actief ter incasso uit handen te geven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag