Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb een verzoekschrift ontvangen van mijn ex man. De titel luidt: wijziging kinderbijdrage tevens houdend verzoek tot het verstrekken van inlichtingen met betrekking tot het gevoerde mnderjarige bewind.
Vorig jaar heeft mij ex man ook al een verzoekschrift tot wijzigen kinderalimentatie ingediend. Dit heeft (tijdens de zitting) geleid tot een schikking. Uitspraak was in mei 2012.
Nu wil hij opnieuw vermindering van de kinderalmentatie. Hij beweert nu dat de mediator die onze scheiding in 2006 heeft begeleid de behoefte van de kinderen onjuist heeft vastgesteld. Verder wil hij gebruik maken van de nieuwe wetgeving per 1 april.
Mijn vragen:
1. Kan mijn ex man zo vaak hij wil een verzoekschrift indienen tot wijziging van kinderalimentatie. Ik woon samen en ons gezinsinkomen is boven de grens waarop je recht hebt op een gesubsidieerde advocaat. Dat heeft ons vorig jaar een kleine 5000 euro gekost. Het ziet er naar uit dat ik opnieuw met deze kosten te maken krijg. Dat kunnen wij niet meer betalen.
2. Kan hij inderdaad eisen dat de behoefte van de kinderen wordt gewijzigd en wordt berekend conform de nieuwe normen van 1 april 2013.
3. Voor de beschikking van vorig jaar mei hadden we een schriftelijke afspaak dat ik een bepaald bedrag per maand zou sparen voor de kinderen. Verder bemoeid hij zich steeds met de wijze waarop ik de kinderalimentatie besteed. Het liefst zou hij de bonnetjes van AH hebben. Ik de beschikking van vorig jaar is een nieuw, lager alimentatie bedrag vastgesteld en staat tevens vermeldt dat partijen verklaren elkaar over en weer niets meer verschuldigd te zijn. Ik heb toen ook al aangegeven dat ik van die bemoeizucht af wil.
Nu eist hij opnieuw inzicht, maar dan alleen in de spaarrekening. Het spaarbedrag heb ik na de verlaging van de kinderalimentatie in 2012 ook verlaagd. Daar hoefik toch aan hem geen verantwoording meer over af te leggen.

1) Hij kan het elke keer doen. Maar hij moet wel een wijziging van omstandigheden aantonen. Anders is hij niet-ontvankelijk.
2) Als er fouten zijn gemaakt bij de berekening dat is een herberekening mogelijk. De gewijzigde normen per 1 april zijn geen wijzigingsgronden op zich.
3) U hebt beiden het gezag dus ook beiden het recht om op de hoogte te worden gehouden.
Als u zich wenst te verweren dan moet u dat met een advocaat doen, dus ik vrees dat u toch kosten moet gaan maken. U kunt natuurlijk ook een vaste prijsafspraak maken met een advocaat, dan weet u in elk geval wat de kosten vooraf zijn, maar ook achteraf. Sommige advocaten (ik ook) werken ook op die basis. Soms is dat voor de client prettiger dan per uur factureren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag