Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vast aantal uur in de week contract in de horeca. Elke keer als ze op vakantie gaan, gooien ze de zaak dicht en krijg ik niet doorbetaald. Het zelfde geld als ik ziek ben. Op mijn loonstrook staat dus dat ik gewoon betaald ben maar ik krijg dit dus niet. Dit is niet te controleren doordat ik contant krijg uitbetaald. Wat kan ik hier tegen doen. Ik heb het al aangekaart maar ze doen er niks aan. Nu zit ik na echtscheiding in de bijstand en die gaat er vanuit dat ik dit gewoon betaalds krijg en word dus - op mijn uitkering - gekort. Het is erg moeilijk om ander te werk te vinden. Ik kan zelf geen ontslag nemen en hun ontslaan mij natuurlijk niet. Kunt u mij helpen? Mvg

U heeft recht op uitbetaling van de uren van uw arbeidsovereenkomst. Ook als de zaak dicht gaat en ook als u ziek bent. De werkgever is verplicht loon door te betalen als u ziek bent, maar afhankelijk van CAO en/of schriftelijke afspraken kan het bijvoorbeeld zijn dat de eerste ziektedag niet wordt uitbetaald. Maar in principe heeft u dus recht op loondoorbetaling.

Uw werkgever gebruikt zijn machtspositie om u te onderdrukken. Maar het is uw werkgever die een probleem heeft als hij niet kan aantonen dat hij u betaald heeft. U moet zorgen voor die situatie, ik leg u hierna uit hoe dit zou kunnen.

Probeer dit eerst mondeling op te lossen en wijs de werkgever duidelijk op het feit dat uw houding ten aanzien van de loondoorbetaling gaat veranderen en dat u de punten waar u het niet mee eens bent, niet langer accepteert (zie hierboven en onder). Niet op een dreigende, maar mededelende toon. Verzoek de werkgever om niet contant te betalen, maar via uw bankrekening.

Als uw werkgever niet bereid is aan uw rechten tegemoet te komen, dan moet u het schriftelijk gaan aanpakken. Het wordt dan mogelijk wel hard op hard. Wilt u dat? Dan moet u:
- uw urenregistraties laten tekenen (u moet wel kunnen aantonen dat u heeft gewerkt) en/of foto's maken van de personeelsplanning;
- uw loonstrook hiermee vergelijken;
- een brief sturen waarin u aangeeft het niet eens te zijn met de loonstrook en betaling vorderen van het resterende loon;
- uw werkgever elke brief voor lezing laten ondertekenen. Als uw werkgever niet wil tekenen, dan stuurt u een aangetekende brief én kopie per e-mail.

Bij de hard op hard-aanpak moet u er rekening mee houden dat dit kan leiden tot een arbeidsconflict. Bovenstaande punten zorgen ervoor dat u dan een sterke zaak heeft. Maar wilt u eigenlijk wel procederen? Procederen kan best veel geld kosten en de arbeidsverhouding kan of zal aanzienlijk verslechteren. Misschien kunt u eruit komen door bemiddeling van een jurist uit uw omgeving. Wellicht zijn er collega's op Rechtswinkel.nl die u hiermee kunnen helpen. En misschien is een werkgever die zo met u omgaat wel geen werkgever waar u voor wilt werken. Waarom bent u er zo zeker van dat u geen ander werk kunt vinden? Probeer te blijven denken in mogelijkheden.

Heb ik u zo voldoende op weg geholpen? Dan verzoek ik u vriendelijk deze reactie te beoordelen.

N.B. Ik ben een masterstudent en (nog) geen professional in het vakgebied waar uw vraag betrekking op heeft. Ik heb echter onderzoek voor u gedaan en ben tot bovenstaande conclusie gekomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag