Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik heb een specifieke vraag over het betreden van privéterrein als onbevoegde (Art 461).

Het gaat om een parkeerterrein die uitsluitend bestemd is voor de omwonende van het parkeerterrein. Er staan ook diverse borden waarop duidelijk wordt aangeven "Privéterrein, verboden toegang voor onbevoegde (Artikel 461 Wetboek van Strafrecht)". Maar dit heeft niemand er ooit van weerhouden er ook daadwerkelijk niet te parkeren als onbevoegde.

Uiteindelijk hebben we besloten alle nodige maatregelen te treffen d.m.v. parkeerkaarten en waarschuwingsbrieven waarin wordt verzocht er niet meer te parkeren als onbevoegde.

Hierin wordt ook vermeld dat het kenteken wordt genoteerd en dat bij het herhalen van deze overtreding een geldboete kan worden opgelegd.

Mijn vraag is dus..

Hoe zou dat in z'n werk moeten gaan aangezien de meeste particulieren zowel als bedrijven niet bevoegd zijn om boetes uit te mogen schrijven?

Daarnaast, aan de hand van wat wordt bepaald hoeveel die boete bedraagt en aan wie wordt dat bedrag dan betaald?

Bij voorbaat dank!

Het bordje 'Verboden toegang volgens artikel 461 Wetboek van Strafrecht' is nuttig en schept duidelijkheid, maar is niet in alle gevallen noodzakelijk, de verwijzing naar artikel 461 is overbodig.

Overtreding van '461' wordt gestraft met een geldboete van maximaal 225 euro. De politie kan een transactie aanbieden. Dan gaat het om een lager bedrag, waarvan de hoogte afhankelijk is van feiten en omstandigheden.

Hieruit adviseer ik u de volgende keer de politie raad te plegen bij overtreding van deze regel.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag