Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een nieuw appartement gehuurd en je kon een standaard keuken nemen (gratis),maar ook een uitgebreide
inbouwkeuken met apparatuur ,maar dit moet je zelf betalen
Als je binnen 5 jaar het appartement op zeg krijg je voor de keuken een kleine vergoeding ,daarna niets meer ,dan wordt
de keuken eigendom van de verhuurder , mag dit ?



Uw vraag heeft betrekking op onderhoud van een huurwoning. Nu kan dit op verschillende wijze geschieden. Enerzijds kan dit door (klein)onderhoud, grootonderhoud of woningverbetering. Gezien het hier gaat om het plaatsen van een nieuwe keuken valt dit onder de noemer grootonderhoud. Voor grootonderhoud geldt in de meeste gevallen geen verhoging van de huurprijs.

Verder is de verhuurder niet verplicht om te betalen voor verbeteringen die u zelf heeft aangebracht. In dit geval voor de nieuwe keuken is de verhuurder niet verplicht om tegemoet te komen met een vergoeding.

Nu geeft u aan dat als u binnen een periode van vijf jaar uw appartement verlaat, de verhuurder u tegemoet zal komen met een vergoeding. Bij het einde van de huurovereenkomst kunt u uw verhuurder om een vergoeding vragen voor de toegestane veranderingen die niet ongedaan gemaakt kunnen worden. Als de waarde van de woning is gestegen door deze veranderingen en uw verhuurder hiervoor geen compensatie biedt, kunt u een vergoeding afdwingen via de rechter. Indien u de voorgestelde vergoeding accepteert, wordt de verhuurder eigenaar van de nieuwe keuken. De vergoeding moet wel in redelijke verhouding staan, er mag immers geen sprake zijn van ongerechtvaardigde verrijking aan de zijde van de verhuurder.

In geval u de vergoeding niet accepteert, heeft u zelf alle recht om de keuken mee te nemen uit uw huidige appartement. Dit heet het zogenoemde wegbreekrecht. U moet in dit geval de woning wel weer onbeschadigd en in oorspronkelijke staat achterlaten.

Verder zal de verhuurder niet kunnen eisen dat de huurder de oorspronkelijke (verouderde) keuken terugplaatst als de huurder besluit een luxe keuken mee te nemen. De verhuurder zal dan genoegen dienen te nemen met een moderner exemplaar van de keuken, dat gelijkwaardig is aan de oorspronkelijke keuken.

Spreek dus voorafgaand goed af wat jullie van elkaar verwachten en zet deze afspraken ook duidelijk op papier.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag