Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik heb een neef in Turkije die een jaar geleden is ingeburgerd vanuit Turkije naar Engeland dmv een huwlijk. Helaas wilt zijn vrouw nu scheiden van hem en hierdoor kan hij geen verblijfsvergunning meer krijgen. Ook word hij door politieke redenen gezocht in Turkije. Hij wilt graag naar Nederland komen omdat hij geen familie heeft in Engeland. Mjin vader heeft een schildersbedrijf en wilt graag dat hij ook voor zijn bedrijf komt te werken. Weten jullie wat de mogelijkheden zijn?

Beste vraagsteller,

Uw neef wilt naar Nederland komen voor een verblijf van meer dan drie maanden om te komen wonen en werken. Hij moet hiervoor een verblijfsvergunning aanvragen voor verblijf als kennismigrant. Hij kan alleen een verblijfsvergunning aanvragen als hij met een geldige machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) Nederland is ingereisd. Een mvv is een visum dat wordt afgegeven voor een verblijf van langer dan drie maanden. Hieronder zal ik GLOBAAL de voorwaarden voor kennismigrant uiteenzetten.

Om als kennismigrant te kunnen worden aangemerkt moet hij voldoen aan een aantal voorwaarden. Voor elke categorie kennismigrant geldt de eis dat de werkgever (uw vader) een verklaring, gebaseerd op de Vreemdelingenwet 2000 aan de IND overlegt.

Voor de regeling kennismigranten is gekozen voor een eenduidig en objectief criterium, namelijk het looncriterium. De salarisnorm voor kennismigranten onder de 30 jaar is op € 38.141,- bruto per jaar vastgesteld (2013). Voor kennismigranten van 30 jaar en ouder geldt dat zij bij binnenkomst ten minste een bruto jaarsalaris van € 52.010,- bruto moeten gaan verdienen (2013).

Voordat een mvv-verzoek ingediend kan worden, moet de onderneming toegelaten zijn tot de kennismigrantenregeling. Daarvoor dient het onderneming aangemeld te worden bij de IND. Slechts de werkgevers die in Nederland gevestigd zijn, kunnen een beroep doen op de kennismigrantenregeling. Om in aanmerking te komen voor de versnelde procedure voor toelating voor kennismigranten (2 á 4 weken), dient de werkgever een volledig ingevulde en ondertekende verklaring in te dienen bij de IND. In die verklaring geeft de werkgever garanties met betrekking tot de volledigheid van de aanvraag om een mvv of vergunning tot verblijf en de garantie dat de kennismigrant niet ten koste van de Nederlandse staat zal komen.

Voor de aanmelding voor de toelatingsprocedure zijn de volgende stukken/informatie vereist:

- een bewijs van inschrijving KvK (origineel), niet ouder dan dertig dagen;
- een verklaring van betalingsgedrag (origineel), afgegeven door de Belastingdienst;
- kopie paspoort eigenaar/directeur van de onderneming
- bank- en/of girorekeningnummer & het adres van de bank;
- belastingdienstnummer;
- is het bedrijf verplicht een jaarrekening te publiceren?

Indien u hier juridisch bijgestaan wenst te worden, kunt u middels de optie 'direct contact' contact met mij opnemen.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag