Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een koopwoning met mijn ex. Mijn ex woont daar nu in. Ik wil het verkopen aan een ander, maar zij wil (en kan) het huis overnemen. Zij wil dan de schuld 50/50 delen terwijl ik de kosten heb als ik een nieuwe hypotheek af wil sluiten, verhuiskosten, (zullen nog wel meer dingen zijn). Nu dreigt zij met een advocaat als ik het niet aan haar wil verkopen.
Ik vraag me af of ik verplicht ben om de schuld 50/50 te verdelen ondanks dat zij alle voordelen heeft (mocht het tot een rechtsgang komen)? We hebben geen samenlevingscontract, zijn niet getrouwd of iets dergelijks.
Wat kan ik aan deze situatie doen en welke acties kan ik ondernemen om er tegen in te gaan en te gaan voor normale verkoop aan een derde?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, want i kweet het niet meer. De procedure gaat door en door en ik heb het gevoel dat ik machteloos sta.

Beste vraagsteller,
bedoelt u met schuld , restschuld?
Ik denk zelf niet dat de rechter in uw geval de gemeenschap gaat opheffen op verzoek van uw ex partner, maar onmogelijk is het niet als zij voldoende dringende gronden aanvoert.

Als u beiden 50/50 eigenaar was moet verrekend worden het verlies dat u lijdt door vroegtijdig gedwongen verkoop in de huidige situatie, echter blijft dat wel natte vingerwerk. Aan welke voordelen denkt u nog meer?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ja de restschuld inderdaad.
Zij blijft in een net verbouwd huis (2012). Met daar in nieuwe keuken, badkamer, vloeren, alles is nieuw, het huis is gestript geweest.
Daarnaast kan zij zonder overdrachtsbelasting het huis overnemen, zij heeft geen verhuiskosten. Er zullen misschien fiscaal nog wel meer voordelen zijn. Ik zou bijvoorbeeld wel tekenen voor een 75/25 verdeling.
Daarnaast is het probleem dat zij in de woning al zit en het wel prima vind zo, dus ze doet wat ze zelf wilt en ik kan niks doen.
Dan heb ik nog een vraag. Ik heb al 4 maanden geen post ontvangen en ik ben er achter dat zij mijn post opent en bekijkt. Is dat strafbaar? En we hadden de belastingaangifte ingevuld, maar moest nog een klein beetje aangepast worden, dus zij heeft mijn diggid code mee genomen en nu blijkt dat ze misbruik heeft gemaakt door het rekeningnummer achter mijn rug om te wijzigen. Is dit juridisch aan te pakken?


Beste, als ik me beperk tot uw eerste vraag is mijn opmerking dat de bank toestemming moet geven voor de schulovername van de hypotheek, uw naam moet schrappen van de akte en u samen ook naar de notaris moet om het feit in te schrijven in het kadaster. Er is m.i wel degelijk overdrachtbelasting verschuldigd. Als verkopende partij van 50% zou u natuurlijk gewoon een deel van die restschuld kunnen bedingen in de verkoopprijs. Als u het huis aan derde kunt verkopen is die verkoopprijs een factor van belang.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ok, bedankt voor de informatie.
Nu staat alleen de vraag nog open of er juridisch iets te doen is aan de andere vragen. Ik voel me hierdoor niet lekker en hoop dat ik hier iets aan kan doen.


Beste ,
uw ex vriendin heeft geen recht op gebruik van digd code en/of post meenemen en openen. U kunt een verbod vragen bij de rechter. Betreft het bankrekeningnummer een en/of ? Daarvoor is toch uw toestemming nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag