Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een koopwoning, beganegrond nr.1 en de bovenetage kan ik er bij kopen nr.2. De woning was vroeger een hele woning maar is later gesplitst. Mijn vraag is wat is handig;
Ik koop de bovenwoning maar zet de totale hypotheek op de benedenwoning en laat de woning gesplits.

Beste vraagsteller,
als u deze ruimte(n) gaat gebruiken als hoofdwoning is het niet verstandig om de woning gesplitst te laten omdat het dan kan worden aangemerkt als twee aparte woningen, waarvan u dan maar voor een de rente kan aftrekken. Als u de hypotheek op de gehele ruimte laat rusten betekent dat nog niet automatisch dat de woningen niet meer gesplitst zijn, daarvoor dient u dit kadastraal via de notaris te regelen.

Beoordeel dit antwoord:

In aansluiting op het goede advies van mijn collega ben ik er van overtuigd dat een hypotheekverstrekker er nooit mee akkoord gaat als u alleen maar een hypotheek geeft op de benedenwoning. Die zal als zekerheid voor de hypotheek ongetwijfeld willen dat die verstrekt wordt op de volledige woning.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt Monique en Robert voor jullie reacties.
Beneden woning nr.1 heeft een overwaarde van 160.000. De bovenwoning nr.2 kost veel minder dan de overwaarde, verschil van ruim 30.000. De hypotheekverstrekker kan dan toch akkoord gaan met de lening op nr.1 aangezien de woning dit waard is? De bovenwoning, die dan nog gesplitst is van nr.1 zou dan vrij zijn van hypotheek. Wat heeft dat dan voor gevolgen belastingtechnisch? Mag ik bijvoorbeeld een kamer verhuren? Op dit adres wil bijvoorbeeld mijn dochter in laten schrijven. Ik twijfel tussen wat is beter, er een pand van maken of gesplitst laten, wat is slim belastingtechnisch en eventueel voor verhuur.


Beste vraagsteller,
fiscaal is het beter om de woning te vergroten en een kamer te verhuren onder de kamerhuur-vrijstellingsgrens.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt Monique, ik wil de bovenste etage (zolder) namelijk gaan, verbouwen en verhuren, commerciƫle verhuur of kort verhuur zeg maar. Moet ik hierover inkomstenbelasting betalen? Ik denk dat ik begane grond en de 1e etage bij elkaar trekt en de bovenste (zolder etage) verhuurt aan toeristen. Moet kunnen lijkt me.


Beste vraagsteller,
Dat kan, maar als u gaat verbouwen heeft u ook kosten, misschien is het dan wel weer handig om boven de kamerhuurvrijstelling te verhuren. Een specialist kan de rekensom maken. Onder de kamerhuurvrijstelling mag u verhuren onder bepaalde voorwaarde, en onder een bepaald jaarbedrag inclusief de kosten van gas en licht. Maar niet geschikt voor verhuur aan toeristen, lees hier verder:
http://financieel.infonu.nl/belasting/108886-belastingvrij-verhuren-kamerverhuurvrijstelling-2013-2012.html

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag