Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik heb een katapult gekocht voor mijn kleinzoon in Maleisiƫ en meegenomen naar Nederland. Daar werd mij gevraagd wat ik gedaan heb en wat ik meegenomen had. Vertelde cadeautjes en toen werd gevraagd wat vertelde ik o.a. een katapult voor mijn kleinzoon, kosten ongeveer 1 euro. Dat bleek een verboden wapen te zijn en de marechaussee werd erbij gehaald. Hij vond het belachelijk maar kon niets anders dan er een zaak van maken. Hij dacht dat er verder niets meer zou gebeuren. De katapult heb ik trouwens ingeleverd. Nu krijg ik een strafbeschikking van 300 euro en 7 euro administratiekosten, dagtekening 14 oktober 2013. Ik wil hier verzet tegen aantekenen omdat dit mijn rechtsgevoel ernstig aantast. Heeft u tips voor mij

Dag,
een katapult is een verboden wapen eerste categorie wet wapens en munitie. Hoe ziet het er uit? Als het overduidelijk speelgoed is door bijvoorbeeld het gebruik van primaire kleuren zou u in verweer kunnen gaan. Zie ook http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/reisbagage/vanuit_een_niet_eu_land/bijzondere_producten_en_huisdieren/wapens_en_munitie_speelgoedwapens_en_nepwapens

Beoordeel dit antwoord:

Met de eerste zin ben ik het eens. Echter doet de kleur er niet aan af dat een wapen een bepaald wapen is in de zin van de WWM. Denk aan een kleurige shotgun of revolver.
Een roze of rode revolver, zelfs met rode stip aan de voorkant is net zo verboden als een zwarte of zilverkleurige revolver. Immers is het dan gewoon een functionele revolver.

Van belang is dan ook art. 2 lid 4 WWM. Kan de katapult (ondanks dat het speelgoed is) wel ernstig letsel toebrengen, en/of kan de katapult gebruikt worden om personen mee te bedreigen? Op dit punt kun je indien mogelijk verweren indienen.


Het is in de WWM niet van belang wat uw intentie was. Het bezit, vervoeren etc. van een bepaald wapen is als de WWM dit verbiedt ook verboden als u er niets vervelends mee van plan was.
Ook de voerkatapult die sportvissers gebruiken/gebruikten is verboden. Hiermee kun je immers gewoon projectielen afschieten. Toch koopt een sportvisser die in principe enkel om voer mee af te schieten.

Beoordeel dit antwoord:

I ben het eens met dhr Roosendaal en oneens met mw Martens. Meermalen is al door de strafrechter afgerekend met bijvoorbeeld de kleur. Er zijn juist ook wapens in omloop die bijkans op speelgoed lijken (juist met dat doel vervaardigd) terwijl deze echte vuurwapens en dus verboden vuurwapens zijn. Het heeft anderzijds wel zin om verzet aan te tekenen omdat u hangende het verzet kan blijven aansturen op een sepot. Dat is mij meermalen gelukt, bijvoorbeeld met een duikersmesje met een snijvlak aan twee kanten (wat naar de ketter van de wet een verboden wapen is) dat op Schiphol werd onderschept omdat het niet gescheiden van de handbagage werd vervoerd. Dat is niet eenzelfde soort feit maar het opportunitietsbeginsel maakt dat u er nog wel op kunt gokken/hopen dat de OvJ alsnog toch seponeert wegens een (zeer) gering feit. Kosten en moeite worden hierbij soms wel meegenomen bij de afweging (tot vervolging of strafbeschikking).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag