Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een hypotheek afgesloten en gekregen via een erkende tussenpersoon. Ik ben echter allerminst tevreden over de wijze waarop dit tot stand is gekomen. De hele procedure heeft 7 weken in beslag genomen, waardoor we bijna buiten de termijn van ontbindende voorwaarden koopcontract dreigden te komen. Dit in tegenstelling tot de woorden van onze tussenpersoon dat we ruim op tijd zouden zijn. Wij hebben meerdere beloften van de hypotheekadviseur per mail ontvangen dat de beoordeling door de hypotheekverstrekker zou plaatsvinden, maar dit bleek keer op keer niet juist. Hierdoor heeft het hele traject enorm lang geduurd met alle ongemakken van dien. Ik ben dan ook van plan om de bemiddelingskosten zeker niet volledig te betalen, maar vraag me af of ik op enige wijze in mijn recht sta?

Als u schade heeft geleden door het traject dan kunt u die claimen. Maar het lijkt er op dat u ongemak heeft gehad maar geen schade heeft geleden en dan is het in Nederland vrijwel onmogelijk om dan een deel van de bemiddelingskosten niet te betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vragensteller,

De tussenpersoon heeft u geholpen en als ik u goed begrijp, is de hypotheek alsnog op tijd afgesloten. U dient daarom de bemiddelingskosten gewoon te betalen.

Uiteraard kunt u voor de volgende keer een andere tussenpersoon kiezen. Ook kunt u er voor kiezen bij de tussenpersoon een klacht in te dienen.

Beoordeel dit antwoord:

Dag
ik ben het met bovenstaande antwoorden eens, de tijd die u noemt van 7 weken is niet buitengewoon lang en bovendien is er gepresteerd conform de voorwaarden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reacties!


Geachte heer, mevrouw,

Een financieel tussenpersoon is gebonden (civielrechtelijk) uit hoofde van 'goed opdrachtnemer' jegens u.
Bestuursrechtelijk is er daarenboven nog een bijzondere zorgplicht waaraan een financieel tussenpersoon zich moet houden.

Op basis van 'goed opdrachtnemerschap' zou u kunnen bedingen dat u niet uw volledige 'fee' zal betalen aan de tussenpersoon.

Indien u civielrechtelijk wenst te procederen (dus via de rechtbank), dan zou u aan moeten tonen dat u schade heeft uit het nalatig handelen van de tussenpersoon.
Het Kifid kan ook het gedrag toetsen van de tussenpersoon zonder dat u al schade heeft. Iedere tussenpersoon is verplicht om zich aan te melden bij het Kifid. Voor het opstarten van een Kifid-zaak betaalt u veel minder geld dan indien u naar de rechtbank stapt. Wel dient u eerst een schriftelijke interne klacht in te dienen bij de tussenpersoon.
Daarenboven kunt u melding doen bij het AFM. Dit is gratis.

Al deze procedures zorgen er wel voor dat de samenwerking, die nu nog gaande is, op scherp komt te gaan. Een minnelijk akkoord is derhalve het beste.

Ik heb als advocaat veel ervaring met financiƫle tussenpersonen en heb geprocedeerd bij zowel het Kifid, AFM als de rechtbank (ook in hoger beroep).

Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u mij contacten.

Met vriendelijke groet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag