Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb de afgelopen zes jaar en 3mnd, gewerkt bij een organisatie in dezelfde functie. Mijn contract is de eerste drie jaar, 2 keer verlengd, daarna moest ik er drie maanden tussen uit, vervolgens kreeg ik een nieuw contract wat ook 2 keer is verlengd in een periode van drie jaar.
Nu wil men mij niet meer en sta ik als 45 plusser op straat.
Kan ik alsnog een vast contract afdwingen?

Geachte vraagsteller,

Uitgangspunt dat opnieuw in tijdelijke dienst treden na minimaal 3 maanden en een dag mogelijk moet zijn. Maar er zijn misbruiksituaties bekend in de rechtspraak. Zo heeft de kantonrechter in Amsterdam (LJN BW6495; JAR 2012, 160) geoordeeld dat een werkgever misbruik had gemaakt van de situatie en/of het recht. In het vonnis herhaalt de rechter dat het in principe mogelijk is om na een pauze van drie maanden iemand opnieuw voor bepaalde tijd in dienst te nemen, maar de rechter vindt dat in dit geval sprake is van een schijnhandeling. De bedoeling van de werkgever was immers helemaal niet om de overeenkomst te beëindigen maar juist om deze voort te zetten. De rechter meent dat in zo’n situatie geen beroep kan worden gedaan op artikel 7:668a BW. De werkgever moet na het einde van het derde contract een keuze maken: een contract voor onbepaalde duur aangaan of de werknemer laten gaan.

Er zou dus in uw situatie sprake kunnen zijn van misbruik van recht Maar de vraag is hoe e.e.a. is gegaan en of u eventueel misbruik kunt bewijzen.

U kunt voor hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag