Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb 9 jaar geleden een douche/stoomcabine inclusief whirlpool gekocht.

We hebben hier jaren plezier van gehad, totdat de douchekop defect raakte en we de handdouche niet meer konden gebruiken, dit was na onze garantie termijn, dus kon er door de winkel niets gedaan worden.
Dat was verder geen probleem, we konden gewoon nog douchen doordat we via het paneel ervoor konden kiezen dat het water uit het plafond zou komen.

Afgelopen zaterdag stond ik onder de douche en plotseling voelde ik enorme pijn prikkels op mijn rug. Ik kijk om mij heen en naar boven, zie ik dat de koepel (in het plafond) van mijn douchecabine aan het branden is.

Doordat er door die koepel elektrische draden lopen, dacht ik dat ik elektriciteit schokken op mijn rug voelde, (wat achteraf gezien natuurlijk niet mogelijk is, want dan sla je waarschijnlijk gelijk dood) ik ben gelijk uit de cabine gesprongen en heb het paneel van de cabine uitgezet, (deze functioneerde nog gewoon ondanks de brand), en ben glazen water naar het plafond van de cabine gaan gooien om het vuur te doven. Toen ik hiermee bezig was kwam ik erachter wat ik nu eigenlijk op mijn rug had gevoeld, de koepel is van plastic, en door het vuur smolt dit plastic en droop naar beneden en die druppels kwamen dus op mijn rug terecht toen ik nog in de douche stond. Na een aantal glazen water leek het vuur gedoofd, maar dit vlamde plotseling binnenin de koepel weer op, gelukkig heb ik het met nog meer water te gooien kunnen doven.

Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als ik mijn kinderen (wat eigenlijk de bedoeling was) eerst in de douche/bad had gezet, of als ik er iets later uit was gesprongen, en de elektriciteits draden het water hadden geraakt.

Gelukkig heb ik er ook geen ernstige brandwonden aan overgehouden, doordat ik gelijk onder het water stond, konden de druppels gesmolten plastic niet echt in mijn huid branden en had ik lichte brandwondjes.

Mijn vraag is eigenlijk hoe ik dit nu allemaal moet gaan aanpakken.
We kunnen nu niet meer douchen in de douchecabine, maar kunnen deze ook niet weghalen omdat ik het bedrijf aansprakelijk wil stellen voor deze grove fout in de fabrikage, wat onze dood had kunnen worden, nu moet ik ook zeggen dat ik nooit van mijn hele leven nog in een soortgelijke douchecabine wil douchen, ik ben hier echt bang voor geworden.

Eigenlijk wil ik ook andere mensen hiervoor waarschuwen, ik kon gelukkig op tijd uit de cabine springen, maar als dit een veel voorkomend probleem is als de cabines 9 jaar oud zijn, valt er misschien in de toekomst wel een slachtoffer.

Ik hoop dat u mij advies kunt geven, hoe dit bedrijf aansprakelijk te stellen, en wat ik precies moet doen met deze cabine.

Van belang is te weten:
- hoe groot is de schade (relevant voor de vraag of u de verkoper van de douche of de producent aansprakelijk moet stellen);
- ligt de oorzaak van de brand in een installatiefout of in een fabricagefout (relevant voor de vraag of de producent of de loodgieter ingeschakeld moet worden)?

U moet er overigens rekening mee houden dat u in het gunstigste geval de materiƫle schade geheel vergoed krijgt, maar dat het onwaarschijnlijk is dat u een hoog bedrag aan smartengeld kunt vragen.

Uiteraard help ik u graag verder. U kunt desgewenst rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
aanvullend op bovenstaande wil ik u meegeven dat het op voorhand, zonder nader onderzoek, nog niet vaststaat of de schade niet is ontstaan door een oorzaak die buiten de douchekolom ligt, oude bedrading, te weinig of geen onderhoud, enzovoorts.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is volgens mij vrijwel onmogelijk dat de oorzaak buiten de douchekolom ligt, aangezien er bovenop de cabine niets te zien is, alleen in de cabine in de koepel die aan het plafond van de cabine vastzit.

Ik heb hier ook nog nooit onderhoud aan gepleegd, is voor zover ik weet ook niet mogelijk, dan moet ik het plafond van de cabine uit elkaar halen. Ik begrijp wel dat er misschien nader onderzoek moet plaatsvinden, om te onderzoeken hoe en waarom dit is gebeurd.

Moet ik dit zelf regelen, of loopt dit via de winkel waar ik mijn klacht moet indienen.


Beste vraagsteller,
het gaat om de kwestie wie eist die bewijst. Het is altijd handig een onafhankelijk oordeel te verkrijgen als u overweegt er een zaak van te maken. Een aansprakelijkheid op grond van wanprestatie of onrechtmatige daad moet dus bewezen worden in de zin dat de schade in oorzakelijk verband staat met een defect in het product zelf, en niet een oorzaak daarbuiten.
Overigens kunt u ook overwegen de producent aansprakelijk te stellen voor de lichamelijk en andere schade in uw badkamer ex artikel 6:185BW e.v.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag