Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb 2 keer dezelfde handelsnaam ingeschreven bij de Kvk, eerst alleen onder mijn BV en later ook als eenmanszaak. Omdat de BV vorig jaar bijna failliet ging had ik alvast de handelsnaam ook als eenmanszaak ingeschreven zodat ik daarna eventueel direct verder kon in een gewijzigde opzet, wat overigens nooit mijn intentie is geweest. Op het laatste moment werd de BV van faillissement gered. De eenmanszaak is daarna al die tijd inactief gebleven en ben de BV nog ruim een jaar blijven voortzetten. Ik heb sinds die tijd namens de betreffende handelsnaam een aantal opdrachten aan bedrijven verstrekt, o.a. het verspreiden van een huis aan huisfolder. Hoe wordt nu vastgesteld door wie deze opdracht is verstrekt en door wie de factuur dient te worden betaald, door de BV of door de eenmanszaak.? Enkele weken is de BV failliet verklaard, de eenmanszaak bestaat officieel nog maar de betreffende facturen stammen nog uit de tijd dat de BV nog bestond. De opdrachten zijn destijds per email verstrekt, dus niet voorzien van kvk en BTW nummer.

U zegt: de eenmanszaak is al die tijd inactief gebleven. De B.V. is nog ruim een jaar blijven voortbestaan. Dan lijkt me het antwoord niet zo moeilijk: de B.V. is de partij die de opdrachten verstrekt en dus de rekeningen moet betalen.

Beoordeel dit antwoord:

In aansluiting op het antwoord van mijn collega van Binsbergen kan opgemerkt worden dat een BV een rechtspersoon is. Als een bv opdrachten verstrekt dan is dat dus namens de bv en staat in de opdracht dus bij de opdrachtgever de toevoeging BV dus bijvoorbeeld Janssen BV. Staat er geen toevoeging BV dan kan gesteld worden dat de eenmanszaak gehandeld heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u! Om het nog wat ingewikkelder te maken: voordat ik mijn eenmanszaak had ingeschreven ondertekende ik al mijn opdrachten ook al gewoon met mijn handelsnaam met mijn eigen naam eronder. Heeft een bedrijf die een opdracht aanneemt ook niet een verantwoordelijkheid om even te checken met wie of welke rechtspersoon hij te maken heeft? Toen was er alleen maar een BV en dus geen eenmanszaak.


Het is omgekeerd: op u ligt in eerste instantie de verantwoordelijkheid om duidelijk te maken wie u bent en namens welke entiteit optreedt. Eventuele onduidelijkheden op dat vlak kunnen door de rechter in uw nadeel worden uitgelegd. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een schuldeiser u in privé (als 'eenmanszaak') aanspreekt omdat hij gebruik maakt van de door u gecreëerde onduidelijkheid.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag