Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik had een vraag over de oio-opleiding. Ik wil namelijk heel graag officier van justitie worden. Als je aan de oio-opleiding begint welke diploma's moet je hiervoor in je bezit hebben? Ik neem aan een vwo diploma of een hbo diploma, maar moet je voor dat je aan de oio-opleiding begint ook bijvoorbeeld een bachelor en/of master rechtsgeleerdheid hebben?

Om toelating te krijgen tot de OIO-opleiding moet je in het bezit zijn van:
- een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) in combinatie met een juridisch masterdiploma (wo-niveau), of
- een doctoraalexamen Nederlands recht, Fiscaal recht, Notarieel recht of Internationaal recht dat recht geeft op de meesterstitel, of
- een bachelordiploma hbo-rechten, afgerond civiel effect-schakelprogramma Rechten (wo-niveau) en een juridisch masterdiploma, of
- het HvA bachelordiploma hbo-rechten met afgerond wetenschappelijk excellentieprogramma en een juridisch masterdiploma.

Vervolgens kun je de OIO-opleiding volgen (Officier In Opleiding), die sinds 2013 in de plaats is gekomen van de RAIO-opleiding (Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding), die opleidde tot zowel rechter als officier van justitie. Deze brede opleiding is tegenwoordig in tweeën verdeeld: naast de OIO voor officieren is er de RIO voor rechters.
Voor toelating tot de rechterlijke macht gelden dezelfde vereisten als voor de toelating tot de advocatuur.

Zie voor meer informatie: www.om.nl

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Moet je al die diploma's in je bezit hebben of 1 van die punten?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag