Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ga uit elkaar met mijn vriend. Wij zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. We hebben 3 kinderen samen. Hij heeft ze alleen erkent bij de geboorte maar nooit het gezag aangevraagd. Heeft hij dit dan ook niet? Hij geeft nu aan dat hij bij de rechtbank gaat navragen hoe het met gezag zit. Heb ik iets te vrezen want wil het eenhoofdig gezag niet kwijt?

Als ouder die de kinderen heeft erkend is hij gerechtigd om de rechtbank te verzoeken om u samen met hem met het ouderlijke gezag te belasten. Dat recht heeft de juridische vader (en dat is hij). Of hij dat gezag samen met u krijgt toebedeeld door die rechter is vraag 2. Als u eigenlijk samen niet door een deur kunt en u kunt niet gezamenlijk tot beslissingen komen dan zal de rechter hem niet mede met het gezag belasten, maar zo simpel is het natuurlijk niet. U doet er verstandig aan om een advocaat in te schakelen als hij met een advocaat komt. Uiteraard gaat het erom of u het gezag wel of niet met hem wil " delen" . Overigens heeft hij nu niet van rechtswege of automatisch gezag. Hij is op grond van het feit dat hij heeft erkend onderhoudsplichtig (kinderalimentatie).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zonder overleg geeft hij nu aan dat hij naar de rechtbank gaat om vervagen hoe het met zijn gezag zit. Ik denk dat dit niet zo is en dat hij gewoon het gezag wil aanvragen, wat denkt u?
En mijn vraag is, als hij inderdaad naar de rechtbank gaat, zal een rechter dan mij altijd oproepen voor hij met een uitspraak komt of kan een rechter hem zonder mij hierin te horen het het mede gezag verlenen?


Ik weet niet wat uw ex gaat doen. Ik ken hem daar niet goed genoeg voor, sterker ik ken hem helemaal niet. Als hij naar de rechter stapt om het aan te vragen dan wordt u sowieso op de hoogte gebracht door de griffier van de rechtbank en heeft u het recht om met een advocaat een verweer te voeren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag