Stel vraag

Particulier


Ik benader u ten aanzien van mijn mondelinge tentamen voor het vak Notarieel Recht.
De casus gaat over een woning, waarvan de cliënten de hypotheek niet meer kunnen aflossen. De bank overweegt om het huis te veilen. De cliënten weten geen raad. Zij komen voor advies bij ons op kantoor. Ik dien de situatie te analyseren en het probleem in kaart te brengen. Vervolgens dien ik een advies uit te brengen. Ik dien als ervaren notariële medewerker het gesprek met de cliënten aan te gaan. Zij vragen mij dus om advies (zie casus).

Ik zou graag bij de voorbereiding van deze casus voor aanstaande donderdag uw ervaring en uw kennis willen gebruiken. Met welke punten/wetsartikelen dien ik rekening te houden?

Ik hoop dat u de mogelijkheid heeft om mij te kunnen helpen.
---------------------------------------------------

Casus 1
Hans (50) en Jacqueline (45) hebben grote betalingsproblemen. Hans is al zijn hele leven stucadoor en heeft altijd goed verdiend. Maar de laatste tijd gaan de zaken slecht en tot overmaat van ramp heeft hij ook nog spit in zijn rug gekregen. Jaqcueline heeft een ernstige vorm van astma, waardoor zij helemaal niet kan werken: zij zit al heel haar leven in de WAO en is al lang blij dat ze hun twee kinderen heeft opgevoed tot sterke twintigers. Vorig jaar nog hebben zij een kleinere nieuwbouw woning gekocht van de gemeente welke zij hebben gefinancierd met een tophypotheek bij ABC Bank N.V.. De laatste vier maanden stond er echter niet voldoende geld op hun gezamenlijke rekening. Hierdoor konden de maandelijkse betalingen aan ABC Bank, via automatische incasso, niet worden afgeschreven! ABC Bank N.V. heeft al drie waarschuwingsbrieven aan hen geschreven. Maar Hans en Jaqcueline kunnen eenvoudigweg niet betalen en hebben dat al meerdere malen telefonisch en schriftelijk aan de bank uitgelegd…
ABC Bank N.V. heeft Hans en Jacqueline een brief gestuurd dat zij verdere stappen wil gaan nemen: ABC Bank N.V. wil hun huis in een openbare verkoop gaan veilen om haar geldlening geheel terug te krijgen en hen uit de woning zetten. ABC Bank N.V. geeft te kennen dat zij de plaatselijke notaris hiervoor gaat inschakelen. Hierdoor raken Hans en Jacqueline helemaal in paniek. Hun dochter adviseert hen om zo snel mogelijk zelf naar de plaatselijke notaris te gaan om hem de situatie uit te leggen, hem te vragen de veiling voorlopig uit te stellen en te vragen hoe zo’n veiling nu eigenlijk in zijn werk gaat.
Jacqueline heeft gebeld om een afspraak te maken met deze notaris en zij zal een gesprek hebben met een ervaren notariële medewerker op de afdeling registergoederenrecht.
Stel je voor dat jij deze medewerker bent:
- analyseer de situatie;
- breng het probleem of de vraag in kaart;
- raadpleeg wet- en regelgeving en eventueel ook literatuur;
- bedenk welk advies je gaat geven;
- hoe ga je deze cliënt benaderen;
- zet deze voorbereiding op papier en neem dit mee naar het cliëntgesprek.

Ik waardeer uw eerlijkheid om aan te geven dat u deze vraag stelt voor uw mondeling tentamen. Deze website is hier echter niet voor bedoeld. Veel studenten zijn u hier al voor gegaan met tentamen vragen en ook zij hebben de reactie ontvangen dat dit niet de bedoeling kan zijn.

Als het goed is hebt u tijdens uw studie voldoende middelen en kennis opgedaan om deze casus op de juiste wijze uiteen te zetten tijdens het tentamen.

Veel succes.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vrager,

Gister hoorde ik op de TV; "Als je wilt leren auto rijden, moet je niet achterin (de taxi) gaan zitten." Zo is het; studeren is hard werken. Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag