Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik ben woonachtig in Arkel en mijn perceel grenst aan 2 percelen waar sinds 2010 een bouwvergunning/omgevingsvergunning voor het bouwen van 2 woningen is verleend.
Het is inmiddels 2017 en alleen de binnenmuren t/m de eerste verdieping van 1 van beide woningen is gerealiseerd. De overlast die de eigenaar bezorgd wordt elk jaar groter (kraan geplaatst van 12 meter hoog op minder dan 3 meter van mijn perceel, verbreden sloot waarmee afgegraven grond een aarden wal van meer dan 2 meter heeft opgeworpen waardoor ik geen uitzicht meer heb etc.).
Tot op heden hebben klachten naar gemeentelijke instanties niets opgeleverd. Welke stappen kan ik zetten om hier iets aan te doen?

Ik lees uit uw vraag dat sprake is van een bouwvergunning op grond van de woningwet. Inmiddels geldt de Wet algemene bepalingen bestemmingsplan. Als de vergunning is verstrekt onder de Woningwet is het overgangsrecht van toepassing.

Een bouwvergunning onder de woningwet kan worden ingetrokken als de bouwwerkzaamheden niet binnen 26 weken zijn aangevangen of indien die voor een periode van minimaal 26 weken hebben stilgelegen. Daarbij dienen de (financiƫle) belangen te worden van de vergunninghouder te worden afgewogen. U zou een verzoek tot intrekken van de verleende vergunning kunnen indienen bij het college van uw gemeente.

Daarnaast is de veiligheid op de bouwplaats een aspect. Indien tot de vergunning een bouwveiligheidsplan of voorwaarden daar omtrent behoren, dient de vergunninghouder zich daaraan te houden. Indien er sprake is van overlast veroorzaakt door zaken in het openbaar gebied is de Algemene plaatselijke verordening van toepassing.
En kan het college daartegen op treden. Ook op dit punt zou u een verzoek om handhaving kunnen indienen.

Daarnaast zou het burgerlijk recht een rol kunnen spelen om overlast tegen te gaan. Dat is dan een kwestie welke voor gelegd zou kunnen worden aan de rechter.

Kort om uw vraag kan meerdere regelingen raken. Daarom is op voorhand niet aan te geven welke wijze(n) van aanpak de meest geschikte zou kunnen zijn. Mocht u nadere vragen hebben n.a.v. het voornoemde neem dan nader contact op.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag