Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik ben op 11 oktober aangereden door een jongetje op zijn fiets, ik stond stil omdat ik rechts af wou slaan. Het jongetje kwam hard fietsend de bocht om en kon mij niet meer ontwijken. Ik heb met de vader het schadeformulier ingevuld en had volgens de schade-expert een schade van 650 euro. Nu krijg ik bericht van de verzekering dat ze maar 325 euro uitbetalen, omdat de schade is veroorzaakt door een zwakkere verkeersdeelnemer. Moet ik hiermee genoegen nemen?

Geachte vragensteller,

Ik begrijp dat u automobilist was en bent aangereden door een jongen onder de 14 jaar. In dat geval ga ik er vanuit dat het standpunt van de verzekeraar klopt. Fietsers zijn zwakkere verkeersdeelnemers en met name kinderen onder de 14 jaar worden beschermd. Dit betekent helaas ook dat u als automobilist niet altijd alle schade vergoed krijgt, mocht de fietser de veroorzaker van de schade zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

De schade, ten gevolge van een ongeval met een fietser, aan een auto komt in eerste instantie voor rekening van de automobilist. Tenzij u als automobilist kunt bewijzen dat u echt niets kunt doen dat het ongeval is gebeurd (in geval van een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer van 14 of ouder) of als u kunt bewijzen dat er sprake was van opzet of bewuste roekeloosheid (bij een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer van jonger dan 14). Zoals u zult begrijpen is de leeftijd van de fietser belangrijk omdat u als automobilist een zwaardere bewijstaak heeft als de fietser nog geen 14 jaar oud is.
Uitsluitend als u als automobilist aannemelijk kunt maken dat u echt niets kunt doen aan het ongeval krijgt u de schade aan het motorrijtuig volledig vergoed. Wanneer u als automobilist namelijk niets kunt doen aan een ongeval met een fietser dan is het overmachtscriterium van art. 185 WVW van toepassing. We spreken dan van de reflexwerking van artikel 185 WVW.
In het geval van de reflexwerking zijn noch de 50%-, noch de 100%-regel van toepassing.

Hopende u met deze technische uitleg van artikel 185 WVW van dienst geweest te zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag