Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben kapster en door bedrijfseconomische reden wilde mijn baas inkrimpen. We hebben een vrijstellingsovereenkomst op gesteld.
Hierbij hebben we beide getekend voor finale kwijting
ik was 6 maanden vrij van werkzaamheden en ontving gewoon mijn loon. Ik kreeg hier door meer tijd om een nieuwe baan te zoeken.
in mijn vrijstelling overeenkomst staat dat mijn concurrentie beding verloop na eindigen van mijn dienstverband.
Er staat niks in mijn vrijstelling overeenkomt over nevenwerkzaamheden of daarbij horen de boetes.
Ik ben 2 maanden voor dat mijn contact afliep voor mezelf begonnen, en verhuur mij als kapster bij kapsalons.
Nu heb ik een boete van mijn oude werkgever en verwijzen naar mijn arbeidscontract.
Maar in hoeverre geld dit want we hebben finale kwijting getekend en er staat alleen in de overeenkomst dat mijn concurrentie vervalt maar niks over het verrichten van nevenwerkzaamheden.

Reactie van de vraagsteller

Sorry het moet zijn Vaststellingsovereenkomst:-)


In het algemeen geldt dat, indien er niets met betrekking tot het concurrentiebeding in de vastellingsovereenkomst is opgenomen dan kunnen partijen zich niet op de geldigheid daarvan beroepen. En dus wat niet geregeld is kan ook niet achteraf als "afspraak" gelden.

Indien u persoonlijke juridische bijstand/advies wenst in verband met "de nietigheid van de boete" kunt u gerust contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar de boete is voor nevenwerkzaamheden, U antwoord is voor mij steeds niet heel helder


De reden waarom ik een algemeen antwoordt hierop geeft, is omdat ik geen inzage hebt in de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Het is niet handig om specifiek advies te geven zonder de overeenkomst zelf te kunnen lezen en aan de wet te toetsen en of jurisprudentie.

Indien u daarover duidelijkheid wenst ben ik bereid de situatie voor u te beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

ik ga mijn rechtsbijstand benaderen, had gehoopt hier iets meer duidelijkheid te krijgen, maar snap dat u dan overeenkomst er bij moet zien


Als ik het goed begrijp dan is in de vaststellingsovereenkomst opgenomen dat het concurrentiebeding vervalt na einde dienstverband. U bent echter twee maanden voordat het dienstverband is geƫindigd voor uw zelf begonnen en u bent bij concurrenten gaan werken. Als dat klopt dan is de kans groot dat er een beroep kan worden gedaan op een concurrentiebeding omdat meestal juist in een concurrentiebeding dit verboden is.
Daarom adviseer ik u zeker om juridische hulp in te schakelen. Die kunnen ook kijken of het concurrentiebeding wel formeel goed is afgesloten. Misschien zit daar namelijk een oplossing.
Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft dan kunt u overigens in een procedure zelf kiezen wie u rechtsbijstand gaat verlenen op kosten van de rechtsbijstandsverzekering.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Klopt in de overeenkomst staat dat dat het concurrentie beding vervalt na einde dienst verband. voor mij eindigde het in februari al. De 6 maanden loon was bedoeld om actief werk te zoeken zodat ik evt uit de ww kon blijven, nu ik dat heb gedaan word ik "op mijn vingers getik"
Er staat we verlenen elkaar finale kwijting , dit betekend toch dat we elkaar niks meer te vorderen hebben.


Als ik het goed begrijp bent u vanaf februari vrijgesteld van werk maar ik denk dat de arbeidsovereenkomst pas formeel eindigt 6 maanden later.
Finale kwijting betekent inderdaad dat u van elkaar niets meer te vorderen heeft maar een schadeclaim wegens overtreding van het concurrentieverbod valt daar niet onder.
Overigens kan de overtreding maximaal 2 maanden duren want dan is de arbeidsovereenkomst geƫindigd en is het concurrentiebeding vervallen.
Ik deel overigens wel de mening van mevrouw Sorton dat om een goed oordeel te vormen het noodzakelijk is om alle stukken te kunnen lezen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het gaat nevenwerkzaamheden, daar staat niks over in in de vrijstelling overeenkomst
de stukken liggen bij een een advocaat. dus hopen op een goede afloop, Bedankt voor jullie mee denken!


De arbeidsovereenkomst bestaat nog steeds ook als u een vaststellingsovereenkomst tekent. Dus die is ook nog steeds geldig. Maar zelfs als dat niet zo zou zijn is duidelijk dat het concurrentiebeding vervalt op 1 juli 2015. Dus tot die tijd heeft u zich te onthouden van handelingen in strijd met het concurrentiebeding en dan is het niet van belang of het nu om nevenwerkzaamheden gaat. Van belang is voor wie u waar welke werkzaamheden heeft verricht.
Ik wens u veel succes bij het vervolg van de zaak.

Beoordeel dit antwoord:

Succes en ik hoop ook op een goede afloop van uw zaak.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

inmiddels al een tijd geleden en de zaak is voor de rechter geweest.
Neven werkzaamheden is niet besproken en ik mocht er vanuit gaan dat het dan niet gelden.
de rechter heeft alle punten afgewezen en ik ben ik het gelijk gesteld.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag